Karlovarská záchranka má nové sanitky i systém pro komunikaci s nemocnicí

UDÁLOSTI V REGIONECH: Záchranka pořídila 14 nových sanitek (zdroj: ČT24)

Záchranná služba Karlovarského kraje pořídila čtrnáct nových sanitek. Nahradily nejstarší část vozového parku krajských záchranářů. S novými automobily navíc přichází také komunikační novinka – systém eHealth, který umožní posádkám snadno si vyměnit s nemocnicemi již po cestě všechny potřebné informace o pacientovi i jeho nesnázích. Novou technologií osadí záchranáři i dalších sedmnáct sanitek.

Záchranáři v Karlovarském kraji musí zvládat pracovat v podmínkách, které často mají daleko k příznivým: Region je hornatý, silnice často úzké a v zimě špatně sjízdné. Jejich sanitky proto musí zvládat rychlou jízdu i provoz v náročném terénu. Část vozového parku ale již byla přestárlá – měla sice náhon na všechna čtyři kola, ale také i půlmilionový nájezd. „My jsme měli velmi zastaralý vozový park. V minulosti jsme pořídili deset sanitních vozidel na operativní leasing,“ uvedl ředitel ZZS Karlovarského kraje Roman Sýkora.

Nyní má záchranka čtrnáct zcela nových sanitních vozů s veškerými potřebnými přístroji – defiblirátorem, plicním ventilátorem, odsávačkou či přístrojem pro masáž srdce. Kromě lékařského vybavení jsou sanitky také vybaveny systémem eHealth, který usnadňuje komunikaci posádek s nemocnicemi. Jde o tablet připojený k Internetu a program, kterým si lékař vyměňuje informace s nemocnicí, kam sanitka veze pacienta. „Může zajistit data z nemocnice předem a zároveň posílá data o pacientovi do nemocnice: anamnéza, status praesens, vitální hodnoty,“ shrnul technik záchranné služby Václav Kučera.

Všechny karlovarské sanitky mají také kamery na snímání provozu, které ukáží, kdo vozu záchranné služby podle předpisů neuvolnil cestu nebo ho například zkoušel vybrzdit. Na nevhodné chování řidičů jiných aut si ti ze sanitek často stěžují. „Dokonce jsme měli i případ, kdy nám auto přímo najelo do cesty,“ poukázal záchranář Miloš Kukačka.

Obnova vozového parku a nákup nových technologií pro sanitky stála 76 milionů korun, většinu ale získala záchranná služba zpět z evropských fondů. Pořízením čtrnácti nových aut obnovila karlovarská záchranka zhruba třetinu svého parku. Ke každodennímu provozu potřebuje včetně záložních vozů 40 sanitek.