Terminál – nebo zánik? Pardubické letiště hledá cestu z kritické situace

Město Pardubice a Pardubický kraj nechtějí přidat své společné firmě EBA, která provozuje pardubické letiště, peníze na stavbu terminálu. Slíbených 300 milionů korun považují za maximum, EBA ale do výběrového řízení přišly nejnižší nabídky o sto milionů vyšší. Akcionáři se proto chystají vyjednat slevu.

Ačkoli se objevily informace o nové soutěži, kterou EBA připravuje, její vyhlášení by mohlo znamenat konec ambicím Pardubic na moderní letištní terminál, akcionáři zkoušejí jiný postup. Na novou veřejnou soutěž je totiž málo času, na jaře propadne stavební povolení.

Pardubický kraj se proto pokouší dojednat se stavebními firmami snížení ceny. „Částka 400 milionů je pro nás nepřijatelná. Z toho důvodu povedeme jednání se zástupci stavebních firem, abychom částku snížili. Budeme se držet původního projektu, který byl schválený a již vysoutěžený,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Dominik Barták. 

Pardubické letiště se potýká s výrazným poklesem zájmu cestujících; zatímco v roce 2013 jich odbavilo 184 tisíc, loni 150 tisíc a letošní odhady hovoří již jenom o 60 až 70 tisících, letiště také po letech zisku očekává až desetimilionovou ztrátu.

Za počet cestujících nutný k ekonomickému přežití považuje EBA nejméně 80 tisíc cestujících ročně. Letišti uškodil pokles cest mezi Českem a Ruskem, ale také uvolnění trhu na lince Praha–Moskva. Pardubické letiště tak ve prospěch Letiště Václava Havla vyklidil významný ruský dopravce Transaero, kterému do té doby Pardubice nahrazovaly Prahu, a létal do východních Čech denně. Pardubicím tak zůstaly pouze charterové lety a sezonní linka do Burgasu.

Podle vedení EBA nelze očekávat, že se bez terminálu situace změní. Dnes cestující odbavuje provizorní hala postavená na místě bývalé vojenské jídelny. „Velké i malé letecké společnosti nám sdělují, že jim nemáme co nabídnout. V třetím tisíciletí je náš starý terminál demode. Nový je nutný, abychom vůbec udrželi letiště v provozu,“ podotkl předseda představenstva EBA Pavel Svoboda. Ředitelka společnosti Helena Šmejkalová doplnila, že terminál by letišti navíc umožnil odbavovat cargo lety a další činnosti, které mu zatím chybějí.