Trať, na kterou se téměř zapomnělo, dostala novou zastávku

Na železniční trati z Dolní Lipky do Mlýnického Dvora na česko-moravském pomezí vznikla nová železniční zastávka. Jmenuje se Červená Voda-Pod rozhlednou, je mezi nádražími Červená Voda a Moravský Karlov. Pardubický kraj se přitom před čtyřmi lety chystal provoz na trati přes Červenou Vodu zrušit. Po protestech místních občanů a obcí částečně ustoupil, přesto provoz na trati omezil. Otevření nové zastávky je nyní prvním krokem opačným směrem.

Když v roce 2011 připravil krajský koordinátor dopravy OREDO v Pardubickém kraji optimalizaci provozu veřejné dopravy, chtěl na trati Dolní Lipka – Štíty ukončit všechny vlaky v Králíkách. Nakonec ustoupil a nechal je jezdit do Moravského Karlova, spojů však ubylo a zdálo se, že může jít jen o dočasný ústupek před úplnou likvidací motoráků na Králicku.

Nyní však Správa železniční dopravní cesty na téže trati otevřela novou zastávku, která je z většiny Červené Vody lépe dostupná než nádraží. Podle starosty Červené Vody Petra Mareše je ze zastávky Pod rozhlednou lépe dostupné zdravotní středisko a střed obce než z nádraží, které je na severním okraji Červené Vody. Zastávka je bezbariérově přístupná, hrana nástupiště je ve výšce 550 milimetrů nad temenem kolejnice, takže umožní i bezbariérový nástup do nízkopodlažních vlaků. „Tato nová zastávka je garancí, že železnice na Červenovodsku, Králicku a také dále do Štítů v sousedním Olomouckém kraji má budoucnost. Rozhodli jsme se, že nejen udržíme, ale budeme rozvíjet provoz na regionálních tratích,“ řekl při slavnostním otevírání zastávky pardubický hejtman Martin Netolický.

V Pardubickém kraji vznikla nová železniční zastávka po devíti letech. Dosud se pyšnila titulem „nejnovější v kraji“ zastávka Vítanov u Hlinska, o čtyři roky starší je potom zastávka Černovír.

Kraj byl s optimalizací, kterou pro něj společnost OREDO před čtyřmi lety připravila, nespokojený a nakonec předal přípravu jízdních řádů veřejné dopravy zpět svým úředníkům a v posledních dvou letech začal opět oživovat některé tratě, kde v minulosti zastavil provoz. Od letošního prosince se další změna dotkne i červenovodské trati. Vlaky na ní znovu začnou jezdit až do Štítů, které leží v sousedním Olomouckém kraji a právě až zde končí koleje.