Volby v Pramenech na Chebsku vyhrálo těsně současné vedení

V 16 obcích si lidé zvolili nová zastupitelstva. Volby se opakovaly tam, kde se dosavadní zastupitelstva od loňských celorepublikových komunálních voleb rozpadla. Výjimkou je Přední Výtoň na Českokrumlovsku, kde nové volby nařídil soud kvůli údajným manipulacím s přistěhováním nových obyvatel. Nové zastupitelstvo mají také Prameny – nejzadluženější obec v Česku. Tam také přišlo k volbám nejvíc lidí – 81 a půl procenta.

Obyvatelé v Pramenech na Chebsku dali ve volbách do obecního zastupitelstva přednost současnému vedení obce v čele se starostkou Michalou Málkovou. Vítězství sdružení nezávislých kandidátů Společné Prameny bylo ale těsné, získalo 56,69 procenta hlasů. Opozičním Svobodným Pramenům vynesl výsledek dvě z pěti míst v zastupitelstvu.

V opakovaných komunálních volbách v Přední Výtoni pak vyhrálo sdružení bývalé starostky Reginy Houškové. V obci poblíž lipenské přehrady se volilo potřetí za poslední rok. Po loňských říjnových volbách odstoupili ze svých funkcí tři zastupitelé. Letos v březnu zase výsledek voleb kvůli stížnosti z podezření na účelovou změnu trvalého bydliště několika lidí neuznal soud.

Volební místnosti se otevřely také v obcích Nučice a Vonoklasy u Prahy, Hvězdonice na Benešovsku, Dřínov na Kladensku, Děkov na Rakovnicku, Újezd nade Mží na Plzeňsku, Dasnice na Sokolovsku, Úherce na Lounsku, Fryšava pod Žákovou horou na Žďársku, Ovesná Lhota na Havlíčkobrodsku, Osek na Jičínsku, Podhradí nad Dyjí na Znojemsku, Suchý na Blanensku a Honětice na Kroměřížsku. O celkové 103 mandáty se ucházelo 220 kandidátů.