Položit dálnici jako koberec. Na R6 pracuje unikátní stroj

Speciální stroj přezdívaný „žehlička" v těchto dnech na Karlovarsku pokládá nový úsek dálnice R6 směrem do Prahy. Unikátní, dvanáct metrů široký stroj dokáže položit dva metry silnice za minutu, oba pruhy současně a bez jediné spáry. Za jediný den tak vznikne kilometr dálnice.

„Spára je samozřejmě zdrojem budoucích problémů, zejména v souvislosti se zatékáním,“ uvádí ředitel karlovarského ŘSD Lukáš Hnízdil. Bezešvý způsob kladení asfaltu není podle Ředitelství silnic a dálnic o nic dražší než ten dosud běžný. Každý z bezmála dvaceti dělníků, kteří „žehličku“ obsluhují, musí přesně vědět, co má dělat. V hluku stavby je domluva obtížná, výsledná práce přitom musí být na milimetr přesná. 

Aby nový asfaltový koberec odolal těžkým kamionům, udusává ho pět válců, celkem čtyřicet tun oceli. Nový úsek dálnice by za pomoci této technologie mohl být postaven do tří dní a řidiči na úsek mezi Lubencem a Bošovem vjedou v listopadu.

V současnosti je čtyřproudá R6 pouze mezi Prahou a Novým Strašecím na Rakovnicku a pak mezi Karlovými Vary a Chebem. Napřesrok má na právě dokončovanou stavbu navázat výstavba úseku obchvatu Lubence a rovněž má být zahájena výstavba rychlostní komunikace z Nového Strašecí k Řevničovu, kde vznikne obchvat obce.

Reportáž: „Žehlička" na R6 (zdroj: ČT24)