Menšiny svou kulturu udržují tancem, jídlem i debatou při kávě

Vietnamci, Poláci, Bulhaři – na jižní Moravě žije téměř 40 tisíc cizinců. Jen v Brně se národnostní menšiny sdružují v 23 organizacích. Jejich cílem je udržovat vlastní kulturu a prezentovat ji Čechům. Město je v činnosti podporuje – nabízí jim třeba prostory, kde se můžou scházet.

„Naším cílem je udržovat bulharskou kulturu a prezentovat ji před českou veřejností. Vyvářet pozitivní obraz Bulharska,“ shrnul ve zkratce funkci Pirinu – souboru bulharských lidových tanců, jeho vedoucí Georgi Georgiev. Ten se s dalšími členy setkává každý čtvrtek v jedné brněnské tělocvičně.

Mezi ně patří nejen Bulhaři. „I potomci ze smíšených rodin, ale chodí i Češi a Slováci. Měli jsme tu Arménku, chodili Maďaři, chodili Ukrajinci,“ pokračoval Georgiev. Součástí souboru je i už více než rok rodilý Bulhar Alexandr Metoliv. „Chodím sem, protože takto tancujeme při velkých oslavách a svátcích a není moc příjemné, když nevíte, jak na to, a stojíte v rohu,“ vysvětlil.

Bulharský soubor fungoval už před 50 lety

Tance vnímá i jako tradici, stejně jako Češka Iva Poslušná. „Ten vztah k Bulharsku mám z dětství, když jsme s rodiči jezdili na dovolenou dvacet let na jedno místo. Ale nikdy jsem nemluvila bulharsky, až teď asi posledních deset let,“ řekla Poslušná.

Podobný soubor jako Pirin působil v Brně už v 60. a 70. letech minulého století. Postupem času ale zanikl a až před čtrnácti lety vznikl soubor nový. „Nazrála doba. Bylo hodně mladých lidí, kteří měli zájem o tanec, tak jsme postupně začali tančit. Nejdříve pouze autentické tance, pak i scénické a začali jsme vystupovat na různých festivalech,“ uzavřel vedoucí Goergiev.

Zkouška bulharských tradičních tanců (zdroj: ČT24)

Řekové místo tance probírají politiku

Klub řeckých důchodců je oproti bulharskému tanečnímu klidný. „Scházíme se čtvrtek, sobota, neděle. Probíráme všechno možné. Politiku, oslavy narozenin, dění v republice,“ popsal dvouhodinové posezení nad kávou vedoucí klubu Sideridis Georgios.

Brněnská řecká obec sdružuje přes čtyři stovky lidí. I ta pořádá pravidelné jazykové nebo taneční kurzy. V Brně vznikla před téměř padesáti lety i hudební skupina Prometheus, která dodnes hraje. Na kontě má vystoupení nejen v různých jihomoravských klubech, ale i na hudebních festivalech.

Vietnamci ukazují ostatním českou kulturu

Vlastní spolek před rokem založili i vietnamští studenti. „Chceme prezentovat naši komunitu jak navenek, tak i opačně a vnést těm našim občanům tu českou kulturu. A účastnili jsme se na food festivalech, kde prezentujeme naši kuchyni,“ popsala Svaz vietnamských studentů a mládeže jeho předsedkyně Majka Truong Thi Thanh. Svaz má za úkol sdružovat mladé Vietnamce nejen z Brna, ale i jeho okolí.

Sdružení a spolky mají na jižní Moravě nejrůznější národnosti. Početně ale vedou Ukrajinci, hned za nimi jsou Slováci, následují Vietnamci a Poláci.