Vojáci postavili cvičně v Libavé tábor pro 450 lidí

Vojáci z Olomouce postavili ve vojenském prostoru Libavá humanitární tábor pro 450 lidí. Zvládli to za osmačtyřicet hodin v počtu čtyřiceti ženistů a dvaceti řidičů, kteří naváželi materiál z nedaleké Olomouce. Cvičná akce má prověřit připravenost armády pomoci při mimořádném přívalu uprchlíků. Práci přijede zkontrolovat náčelník generálního štábu Josef Bečvář a ministr obrany Martin Stropnický.

Tábor tvoří třicet ubytovacích a patnáct technických stanů. K zázemí patří zdravotnický stan, ve kterém by se měli všichni příchozí podrobit vstupní lékařské prohlídce, tři polní kuchyně, čtyři jídelny a sociální zařízení.

Dva polní tábory pojmou 900 lidí

Vojáci práci dokončili v pátek dopoledne. Stavební jednotky tábor opustily, v areálu zůstalo asi sto vojáků. Tento počet by v případě ostrého provozu stačil zabezpečit chod tábora včetně ostrahy, zajištění stravy a zdravotní péče.

Redaktorka ČT: Vojáci cvičně postavili v Libavé humanitární tábor (zdroj: ČT24)

Armáda má dva takové tábory, ve kterých by mohlo být více než měsíc ubytováno až devět set lidí. Stany posloužily naposledy v roce 2013 při povodních ve Středočeském kraji, předtím v roce 2010 v době záplav na Liberecku. V mrazivé zimě roku 2008 poskytla armáda část tábora jako zázemí pro bezdomovce v Praze na Letné.

Pro migranty je 300 volných lůžek

V kamenných záchytných uprchlických táborech ve Vyšních Lhtách, Bělé pod Bezdězem či Zastávce u Brna jsou ještě volná místa, v záloze je stanový tábor v Poštorné a další zařízení se připravují v Drahanovicích na Lounsku a v Balkové na Plzeňsku. Aktuálně je podle ministerstva vnitra volných asi tři sta lůžek. Od ledna by měla dosáhnout celková kapacita v táborech tisíc a osm set míst. 

S novým přívalem běženců ale stát musí počítat. Podle ministra vnitra Milana Chovance se může další migrační vlna zvednout na jaře.

„Jen v tureckých táborech je připraveno na odchod do Evropy sedm set padesát tisíc lidí, další miliony mohou přijít ze Sýrie,“ řekl Chovanec. Podle něho bude mít Rusko ambici zapojit se do bojů na Blízkém východě. „Pokud se konflikt vyhrotí, mohou se k odchodu rozhodnout další miliony lidí,“ uvedl ministr.

Reportáž: Vojáci rozbili tábor v Libavé