Konec temna pod Stalinem, na Letné ho osvítí

Vlašánek: Minulost Stalinova pomníku je temná, tak jsme ho prosvítili (zdroj: ČT24)

Po celý prodloužený víkend se otevřou prostory skryté pod červeným kyvadlem na pražské Letné. Světelná show s hudbou s názvem Monument Lights má oživit bývalý Stalinův pomník. Akce lidem představí tento nevyužívaný prostor s velmi specifickou minulostí za pomocí světelných instalací a hudby. „Toto místo je opravdu temné a jeho minulost je také temná, proto jsme se s kolektivem Blok 4 rozhodli, že to tady prosvítíme, což je nutné, aby si místo lidé mohli prohlédnout,“ řekl organizátor akce Matěj Vlašánek.

V pátek ve tři hodiny odpoledne se otevře vchod do temných chodeb bývalého památníků a návštěvníci si tak budou moci prohlédnout část vnitřních prostor. Jejich cesta tmou bude vedená rozsáhlou světelnou instalací, jejíž realizace se zhostil kolektiv BLOK 4. Toto propojení unikátních prostor a světelného umění bude probíhat až do pondělí, kdy se prostory uzavřou.

Instalace bude otevřená v pátek do osmi hodin, po desáté hodině večerní pak na ni naváže party. „Instalace je rozdělena do 4 expozic. Dramaturgie celé instalace má 20 minut,“ přiblížil Luboš Rezler z Bloku 4. Nejde o nyní oblíbený videomapping, tedy projekci na stěnu. „My preferujeme využití živých světel,“ dodal Rezler s tím, že pro instalaci je stěžejní rovněž zvuk.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sobotní program se navíc zaměří na minulost místa. Kromě povídání o historii místa od jeho vzniku po devadesátá léta je připravena také projekce krátkého dokumentárního snímku Pomník lásky a přátelství, který zachycuje stavbu a odhalení pomníku. Večer pak letní kino nabídne povídkový film Gottland, kde hlavní roli v jedné z povídek hraje právě monument, ve kterém se projekce uskuteční.

Podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Monumentální Stalinův pomník byl na Letné odhalen 1. května 1955. Postavil ho sochař Otakar Švec a arch. Jiří a Vlasta Štursovi. Pomník na okraji letenské pláně v ose stávajícího schodiště a mostu Svatopluka Čecha byl sestavený z 226 mnohatunových kvádrů liberecké žuly. Sousoší na patnáctimetrovém podstavci mělo výšku 15,5 metru a bylo dlouhé 22 metrů.

Za Stalinem po jeho pravici stáli zástupci československého lidu: dělník, žena pracující v zemědělství, vynálezce a vojín; po levici pak byli zástupci lidu Sovětského svazu: dělník, vědec – mičurinec, kolchoznice a rudoarmějec. Monument nestál nad Prahou dlouho. Poté, co byl odhalen Stalinův kult osobnosti a jeho zločiny proti vlastnímu národu, byl na podzim 1962 částečně rozebrán a poté odstřelen.

Otakar Švec u modelu Stalinova pomníku
Zdroj: Rostislav Novák/ČTK

Po stržení Stalinova pomníků zůstalo jeho podzemí opuštěné a sloužilo jako sklad brambor. Po revoluci prostor na deset dnů pirátsky obsadilo Rádio Stalin, předchůdce Radia 1, další léta zůstaly podzemní prostory bez využití.

Sochu v roce 1991 pohyblivý umělecký objekt nazvaný Stroj času od sochaře Vratislava Karla Nováka. Protože připomíná Mälzelův metronom s reverzním kyvadlem (Jan Nepomuk Mälzer v roce 1816 na podnět Ludwiga van Beethovena zhotovil první mechanický metronom), ujalo se pro něj označení Metronom, ačkoli mechanická konstrukce je úplně jiná.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kyvadlo, které vyrobila společnost ČKD Racionalizace pro Československou všeobecnou výstavu konanou v roce 1991, je vysoké 25 m a váží 7 tun. Jeho základem je tříboký jehlan, který nese kyvadlo s výkyvem šedesáti stupňů. Rovnováhu zajišťuje dvoutunové vahadlo. Instalaci kyvadla nemohla kvůli obavám z porušené statiky podstavce po odstřelení Stalinova pomníku provádět pozemní technika, proto jej na místo osadila obří helikoptéra.