Cizinců studující češtinu přibývá. U zkoušky uspěje 80 procent

Zkoušku z češtiny mohou skládat cizinci na čtyřech jihomoravských jazykových školách. Počet jejich studentů stoupá a u testů uspěje 80 procent z nich. Dobré ovládání českého jazyka je třeba podmínkou k získání českého občanství. V jazykových kurzech ale roste i počet cizinců, kteří se česky učí jen z vlastního zájmu.

Pravidelně se nad češtinou trápí třeba Mark z Irska, který bydlí v Brně. Jazyk se chce naučit především kvůli své rodině. „Když jste v cizí zemi, tak byste se měli naučit alespoň základní slovíčka. Lidé ocení, když uvidí, že se snažíte, je to mnohem lepší. Stačí pouze – děkuji a prosím,“ vysvětlil Mark.

Podobně jako Mark se už delší dobu učí český jazyk Housham Al-Chihabi ze Sýrie. „Myslel jsem si, že každý jazyk je jednoduchý. Po pěti lekcích ruštiny jsem schopný mluvit na ulici. Ale už mám za sebou asi 200 hodin češtiny a nic nepomohlo,“ řekl.

Problémem jsou pády, časování i výslovnost

„Samozřejmě výslovnost, samozřejmě pády. Velmi problematické bývá i změna jednotného a množného čísla. Třeba někdy i vysvětlit, co je to skloňování, časování, tak s tím máme taky problémy,“ popsala největší úskalí pro cizince, kteří se učí češtinu Dagmar Volnohradská z jazykového centra Correct. Jazyk jim pomáhá najít uplatnění na tuzemském pracovním trhu, ale je také podmínkou k získání českého občanství.

Dagmar Volnohradská hovoří o výuce češtiny (zdroj: ČT24)

Nejen proto každoročně přihlašuje ke zkoušce z češtiny několik stovek lidí. Jen letos se jich přihlásilo 1432. Většina z nich – 1163 uspělo, zbytek si může zkoušku zopakovat. „Ta úspěšnost, ale není úplně stoprocentní. Spousta z nich přichází až na ten druhý pokus nebo třetí a většina z nich jsou lidé, kteří tu už delší dobu žijí,“ okomentovala situaci zástupkyně ředitele na Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky Brno Iveta Kučerová.

Cizinci musí zvládnout i znalostní text

Zkoušky z češtiny nejčastěji skládají Ukrajinci, Vietnamci, Mongolové, nebo cizinci pocházející z Afriky. Cizinci musí zvládnout i znalostní test. Ten obsahuje otázky ze zeměpisu, historie nebo občanské nauky. I přes jazykové a znalostní nástrahy, dostanou ročně české občanství téměř tři tisícovky lidí. Ti navíc musí prokázat, že v Česku žijí minimálně pět let a mají čistý trestní rejstřík.