3D strážník hlídá řidiče 24/7. Má je překvapit a přimět k pomalejší jízdě

Obce na jižní Moravě a Vysočině bojují s rychle jezdícími řidiči. V Kyjově radnice nově instalovala takzvaného 3D strážníka – plastovou figurínu policisty. Město taky plánuje koupit měřící zařízení, která auto překračující padesátku zachytí a řidiči pak domů přijde pokuta. S radary mají zkušenosti i v jiných městech.

„Kolikrát na ně hrozím, pravda, že. Jezdí rychle. Říkám, kam letíš? Smrti blíž?“ popsala řidiče projíždějící Kyjovem Anna Formanová, která bydlí u cesty. Naproti jejímu domu nyní stojí nový 3D strážník. Jestli kvůli němu řidiči zpomalí, netuší, ale podle jejích slov je překvapí.

Stejně tak překvapila maketa i jejího souseda Jaroslava Daněčka. „Je to k nerozeznání, je opravdu dobrý,“ komentoval plastovou postavu. Podle něj v úseku, kde bydlí, nikdo předepsanou padesátikilometrovou rychlost nedodržuje. „Protože z vrchu to nedobrzdí a z druhé strany je konec města, tak na to šlápnou. Takže tady osmdesát se jezdí normálně, i stovkou,“ dodal.

Řidiče v Kyjově bude hlídat strážník i kamery

V letošním roce za překročenou rychlost pokutovali strážnici už 145 hříšníků. Minulý rok jich bylo 250. Právě kvůli nedodržování rychlosti na vjezdu do Kyjova bude jedoucí auta kontrolovat figurína. „My jsme využili nabídky firmy, která ji poskytla bezplatně. A je to podle nás vhodný tah, abychom zvýšili bezpečnost chodců, ale i lidí, kteří vjíždí do svých objektů,“ okomentoval rozhodnutí pořídit plastového policistu místostarosta Kyjova Antonín Kuchař (nez.).

Kromě něj budou na provoz ve městě dohlížet i kamery. „Připravujeme pásmová měření. Dohodli jsme se předběžně, že vybereme dvě místa, kde budeme instalovat kamery,“ doplnil místostarosta. Kamery na rozdíl od 3D strážníka nebudou jen hrozit, ale i rozesílat pokuty. Radnice si ale bude muset připravit hodně peněz. Za podobné radary v Židlochovicích totiž dali okolo dvou milionů korun.

  • k 15. 9. 2015 celkem 16 303 – v obci 9181
  • 2014 celkem 13 366 – v obci 8287
  • 2013 celkem 14 768 – v obci 9073
  • zdroj: Policie ČR

Právě tam kamera například zachytila řidiče, který jel u školy na přechodu 95 kilometrů v hodině. A to v době, kdy končí školní výuka. Majitel auta se pokutě nevyhnul. Těch úředníci rozešlou zhruba desítky denně, což je méně než v předchozích letech. „Ten pokles je zhruba pětinásobný z roku 2013, kdy tam bylo okolo 250 přestupků denně na 50 v letošním roce,“ popsal vývoj starosta Židlochovic Jan Vitula (TOP09).