Architekt Kábrt skončil na magistrátu, Trojkoalici vadilo jeho působení na Praze 11

Na pražském magistrátu skončil architekt Jan Kábrt, vedoucí odboru územního rozvoje. Jeho odchod z úřadu prosazovali zástupci Trojkoalice. Nelíbilo se jim, že Kábrt spolupracoval na sporných projektech v Praze 11 za vlády bývalého starosty Dalibora Mlejnského (tehdy ODS).

  • Magistrátní odbor územního rozvoje má ve své gesci například změny územního plánu nebo přípravu územně plánovacích dokumentací.

„Já jeho odchod vítám, Trojkoalice od začátku požadovala jeho odvolání a vypsání nového výběrového řízení. To by mělo být vypsáno příští týden. Důvody odvolání jsou stále stejné, tedy nedostatky při výběrovém řízení, minulost pana Kábrta a ohrožení tvorby metropolitního plánu,“ řekl náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice).

Rada města má 11 členů a kromě Trojkoalice je v ní pět členů ANO a tři z ČSSD. Mezi koaličními partnery až donedávna nepanovala shoda, zda Kábrta odvolat, nebo nikoliv. Například primátorka Adriana Krnáčová ještě v polovině srpna tvrdila, že k jeho odvolání není zákonný důvod. Teď ale názor změnila.

Rozhodnutí úřadu vítám, je nešťastné zaměstnávat na tak důležité pozici kontroverzní osobnosti. Úřad musí fungovat profesionálně a bez skandálu.
Adriana Krnáčová
primátorka Prahy

Kábrta na post doporučila ve výběrovém řízení komise. Radní ho pak v červenci na návrh komise a ředitelky magistrátu ve funkci schválili. Kábrtovi pomohly hlasy ANO a ČSSD, Trojkoalice byla proti. Vadilo jí, že v době Mlejnského spolupracoval na sporných projektech v Praze 11.

Kábrt sice o ničem sám fakticky nerozhodoval, připravoval ale dokumentaci ke sporným projektům, uvedl tehdy Stropnický. Mezi problematickými kauzami jmenoval například revitalizaci Litochlebského parku, kvůli které je obviněno 28 zastupitelů Prahy 11.