Trojice mužů zpacifikovala lupiče s pistolí. Policisté je ocenili

Policisté ve středu ocenili trojici mužů, kteří v srpnu ve Valašské Polance pomohli zadržet lupiče vyzbrojeného plynovou pistolí. Kriminalistům naopak stále unikají pachatelé loupeže v klenotnictví v Uherském Hradišti. I ti, díky duchapřítomnosti svědků, ale utekli bez lupu.

Sedmatřicetiletý muž obcházel letos 12. srpna města na Vsetínsku a s pistolí v ruce loupil. Jeho řádění skončilo až ve Valašské Polance, kde chtěl přepadnout restauraci. Servírka, která z podniku utekla, přivolala na pomoc trojici místních.

Michal Srba a Alois Novosád starší a mladší se nezalekli ani plynové pistole, kterou měl lupič v ruce. Muže povalili na zem a drželi ho, dokud nepřijela policie.

Policisté je ve středu za jejich hrdinství ocenili. „Patří jim uznání a poděkování za mimořádnou statečnost, kterou projevili při zneškodnění pachatele závažného trestného činu, kterým bezpochyby loupež je,“ řekla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Lupiči utekli s prázdnou

Podobnou duchapřítomnost projevili letos v září i dva kolemjdoucí v Uherském Hradišti. Ti si všimli přepadení tamního klenotnictví, odkud si lupiči chtěli odnést zboží za více než milion korun.

Lupiči utekli z klenotnictví s prázdnou (zdroj: ČT24)

Dva svědci se jim snažili zabránit v odchodu a drželi dveře obchodu. Pachatelé ale dveře rozbili, sklo jednomu z mužů poranilo oko. Druhý ze svědků, pětačtyřicetiletý muž, vytrhl pachatelům tašku s lupem a zloději ho při tom postřelili do nohy.

Lupiči nakonec z místa utekli s prázdnou. Po pachatelích, kteří ujeli na motorce, policie stále pátrá.