Čínský investor zaměstná v Chebu 300 lidí

Čínská společnost BWI bude v chebském Průmyslovém parku vyrábět tlumiče pro automobily. Zaměstná v první fázi 300 lidí. První výrobky by se k zákazníkům měly dostat v roce 2017.

Podle člena vedení BWI Zhonga Wanga si firma vybrala Cheb ze dvou důvodů. Jednak bylo zapotřebí zvýšit výrobní kapacitu v Evropě, ale také být poblíž zákazníkům. To Cheb, který leží na dohled od hranic Německa, splňuje. Do budoucna by přitom mohlo zaměstnanců být až 540.

Podle starosty Chebu Petra Navrátila (ČSSD) trvala jednání dva roky. Developerem, který čínského investora přesvědčil o vstupu do Chebu, byla společnost Panattoni, která převzala celou druhou etapu chebského Průmyslového parku. Halu pak postaví a bude pronajímat partnerská společnost Accolade.

Tlumič
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

BWI, výrobce tlumičů a brzdových systémů, má zatím ve světě šest závodů. Dva v Číně, dva v USA, jeden ve Francii a jeden v Polsku. Chebský závod na 15 000 metrech čtverečních, který teď začínají stavět, by měl být dokončen na konci května 2016. Výroba odstartuje na počátku roku 2017.

Pracovníky do výroby začnou nabírat příští rok

„Nabírání zaměstnanců pro první fázi běží už nyní, obsazovány jsou nejvyšší pozice. Nábor pracovníků do výroby by měl být spuštěn na počátku roku 2016,“ doplnila Linda Kitzbergerová z agentury Grafton Recruitment.

Podle Pavla Sovičky z developerské společnosti Panattoni zvítězil Cheb jak výhodnou polohou a dobrým dopravním spojením, tak i dostupností pracovní síly.

„Doufáme, že ještě tento podzim se tady párkrát potkáme a doufáme, že dva až tři uživatele sem do zóny přivedeme. Doufáme v počet zaměstnanců někde mezi 500 až 1000 nad rámec BWI,“ dodal Sovička.

Chebsko má nejnižší míru nezaměstnanosti v regionu

S dostupností kvalitní pracovní síly to ale nemusí být jednoduché. Chebsko má v současné době nejnižší nezaměstnanost v Karlovarském kraji, jen pětiprocentní. Je tam zároveň největší nabídka pracovních míst a náborové plakáty visí na plotech mnoha firem.

Místo, kde vyroste nová továrna
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Celý Karlovarský kraj má míru nezaměstnanosti 6,8 procenta a nejvíce lidí bez práce je na Sokolovsku, 8,5 procenta. Právě odtamtud by mohli lidé do chebské zóny dojíždět. Po silnici R6 se dá do Chebu dojet i za méně než půl hodiny. Výrobní firmy v Karlovarském kraji si ale stěžují nejen na nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, ale i na kvalitu jejich vzdělání.

Cheb do průmyslové zóny investoval 150 milionů korun

V Chebské průmyslové zóně nyní působí 14 firem, které zaměstnávají 1300 lidí. Chebská zóna je tak v současné době největší v Karlovarském kraji. Do tří let tam má pracovat až dvojnásobek lidí.

Zóna totiž dál roste, město tam postavilo další příjezdové silnice, přívody elektřiny, vodovod a kanalizaci. Zastupitel Chebu Tomáš Linda (ODS) konstatoval, že město od roku 2002 do průmyslové zóny investovalo přibližně 150 milionů korun.

Kapacitu zóny vyčerpá poslední, třetí etapa, kterou město připravuje. Místo tam bude ještě pro další čtyři výrobní haly.

  • Pravý opak chebské průmyslové zóny je u Dvora Králové nad Labem. Dvanáctihektarová průmyslová zóna Zboží zeje prázdnotou. Za jedenáct let, co existuje, se tam zastavilo 26 zájemců. Nezůstal ale žádný. Zóna není zasíťovaná a půda není vyjmuta ze zemědělského původního fondu. Investorům vadí zvlněný terén, který by stavbu hal prodražil. A překvapivě i to, že ve městě není vysoká škola.
Čínská investice v Chebu, nevyužitá průmyslová zóna u Dvora Králové n. L. (zdroj: ČT24)