Nový nemocniční heliport v Brně unese i vojenský vrtulník

Stál 60 milionů korun, je 10 metrů vysoký a na jeho stavbu padlo pět tisíc tun betonu. Řeč je o novém heliportu, který vznikl při Fakultní nemocnici Brno. Nová plocha pomůže nejen pilotům, ale hlavně pacientům: zrychlí se jejich cesta na urgentní příjem. V bohunické nemocnici končí většina zraněných, které jihomoravská letecká záchranka převáží.

„Heliport je konstruován i pro noční provoz. Pilot může na dálku radiově ovládat intenzitu osvětlení přistávací plochy. Navíc je postavený blízko urgentního příjmu a součástí stavby je i krytý koridor pro převoz pacientů,“ popsal ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Až dosud sloužil vrtulníkům heliport na střeše jedné z budov nemocnice. „Občas tam vanul silný vítr a přistávání bylo nebezpečné, takže vrtulníky musely přistát na záložním heliportu, což byly v podstatě jen betonové desky umístěné na zemi,“ dodal Kraus.

Většina pacientů míří do Bohunic

Nová plocha vznikla v závětří, přistávání by tak mělo být snazší. „Tento heliport je o něco větší než ty ostatní, takže se mi přistávalo i o trochu lépe. Umožňuje přistávat ve dne v noci za dodržení všech bezpečnostních podmínek a tak by to mělo být,“ chválil si pilot vrtulníku jihomoravské záchranné služby Zdeněk Wlasák.

Bez komentáře: Nový heliport ve Fakultní nemocnici Brno (zdroj: ČT24)

Původní heliport nyní bude sloužit jako záložní. Třeba pro případy, kdy do nemocnice v Brně-Bohunicích přiletí dva vrtulníky naráz. „Ve Fakultní nemocnici Brno máme v průměru šest přistání denně. Ze všech vzletů letecké záchranky na jižní Moravě končí 90 procent pacientů u nás v Bohunicích,“ vysvětlil Kraus s tím, že v nemocnici funguje i traumacentrum, které je společné pro několik krajů.

I proto je heliport postavený tak, aby unesl i vojenský vrtulník, který by mohl být využit v případě hromadného neštěstí nebo přírodní katastrofy.