Nová školka pro dvouleté otevřela v Ostravě. Pleny nejsou překážkou

Stále více rodičů potřebuje kvůli práci dát dítě do školky už ve dvou letech, možností ale mají málo. Některá města jim vycházejí vstříc. Nové speciální oddělení pro děti od dvou let od září otevřela mateřská škola v Ostravě-Hrabůvce. O děti pečuje více učitelek a také asistentky, které v běžných školkách nepracují. Ty děti například přebalují.

V „jeselské“ třídě  Základní a mateřské školy Alberta Kučery, která spadá pod ostravský obvod Ostrava-Jih, je vše nastaveno trochu jinak. Oproti běžné školce jsou tam jiné hračky, více prostoru k odpočívání, o pět až deset centimetrů nižší nábytek a další výbava jako přebalovací pult nebo nočníky.

Zdravotnice dbá o hygienu a bezpečí

Vedle učitelek se o děti stará asistentka, která je proškolenou zdravotnicí. „Některé děti jsou zvyklé nosit plenky na spaní, některé i během dne. Mohou je mít i u nás, takže se nemusí stresovat,“ řekla asistentka Pavlína Čepová. Nutný je i užší kontakt s rodiči. „Musely jsme s rodiči předem projednat, co už děti umí, jestli potřebují pleny, dudlík. Pravidelně referujeme, jak se děti měly,“ uvedla zástupkyně ředitele školky Marie Skyblíková. Zdůraznila, že hlavní je individuální přístup k dětem.

Vojtěch Rýn, který oslavil dva roky 4. září, je jedním z patnácti přijatých dětí. Rodiče ho do školky vodí denně na celý den - od sedmi do tří hodin odpoledne. Matka využila možnosti zkrácené rodičovské dovolené a začala pracovat. „Díky této školce jsem mohla nastoupit do zaměstnání, aniž bych musela hledat možnosti práce na zkrácený úvazek,“ pochvalovala si Veronika Rýnová.

O „jeselskou“ třídu je velký zájem. Kapacita se hned naplnila a další děti jsou v pořadníku. Rodiče dvouletých platí stejně jako ostatní. V Ostravě fungují další tři školky, které jsou speciálně vybavené pro děti od dvou do tří let. Zatímco rodiče jsou nadšeni, dětští lékaři předškolní zařízení pro tak malé děti příliš nepodporují.

„Z hlediska pediatra bych preferovala nástup do předškolního zařízení kolem pátého roku, což je věk, když už dítě potřebuje kolektiv. V případě menších dětí jsou rozhodně vhodné menší kolektivy a pobyt na kratší dobu, hlavně kvůli častým onemocněním,“ řekla primářka oddělení dětského lékařství Městské nemocnice Ostrava Zdeňka Spilková.

Dvouletá rodičovská dovolená zvýšila poptávku

Poptávka po předškolních zařízeních pro děti mladší tří let vzrostla v roce 2012, odkdy je možné čerpat rodičovský příspěvek v rozmezí dvou až čtyř let. Z dřívější sítě jeslí však mnoho nezbylo, další jsou soukromé a pro většinu rodičů finančně nedostupné. Například v Ostravě fungují privátní jesle, které stojí skoro osm tisíc měsíčně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mnohé školky sice přijímají děti mladší tří let, záleží ale na tom, jestli mají místo a jestli je dítě dostatečně vyspělé, aby režim v běžné školce zvládlo. V některých městech proto v posledních letech vznikla speciální oddělení pro menší děti. V regionu jsou vedle Ostravy například v Českém Těšíně, Bohumíně nebo Orlové. Kvůli nedostatku míst školky v republice každý rok odmítají desetitisíce dětí.

Od roku 2019 by mělo být místo i pro všechny dvouleté děti

Stát připravuje změny, které mají nedostatek míst v předškolních zařízeních řešit. Ministryně školství Kateřina Valachová navrhuje úpravu školského zákona tak, aby od roku 2017 měly zajištěné místo ve školce všechny čtyřleté děti, od roku 2018 tříleté a od roku 2019 i dvouleté. Její návrh, pro který má připravené financování, má podporu měst, krajů i prezidenta Miloše Zemana.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se snaží povzbudit informační kampaní zřizování takzvaných dětských skupin, které mají být alternativou mateřských škol pro děti už od jednoho roku. Zatím jich je ale jen přes třicet. Odborná komise pro rodinnou politiku také podpořila projekt mikrojeslí pro děti od šesti měsíců, které budou moci zřizovat obce nebo neziskové organizace. Zkušebně mají vzniknout v Praze, středních Čechách a Jihomoravském kraji.