Zámek v Opočně patří státu, soud zamítl žalobu Colloredo-Mansfeldové

Renesanční zámek v Opočně by měl patřit státu. V dlouholetém sporu tak rozhodl Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou. Soud zamítl žalobu dědičky původních majitelů Kristiny Colloredo-Mansfeldové, která se domáhala jeho vydání. Verdikt ale není pravomocný, právní zástupce Colloredo-Mansfeldové Tomáš Nahodil se proti rozhodnutí odvolá ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Rychnovský soud se případem znovu zabýval od letošního 19. května poté, co Ústavní soud loni v březnu vyhověl stížnosti podané Colloredo-Mansfeldovou a uvedl, že listiny, které žalobkyně předložila, by mohly přinést příznivější rozhodnutí.  

Opočenský zámek vybudovali na místě středověkého hradu Trčkové z Lípy. Posledním rodovým vlastníkem byl Adam Erdman Trčka, který byl v roce 1634 zavražděn spolu s Albrechtem z Valdštejna.

Poté byly trčkovské majetky zkonfiskovány a Opočno získal důstojník císařské armády Rudolf Colloredo. Colloredové na přelomu 17. a 18. století přestavěli zámek v barokním slohu. Renesanční prvky ale zámku zůstaly. Nádvoří obklopené arkádami patří k nejkrásnějším projevům renesance u nás. 

V roce 1942 zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali nacisté, po roce 1945 připadl na základě Benešových dekretů státu. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska.

Zámek Opočno
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Dědička se obnovy domáhala na základě údajně nového důkazu, který nemohla uplatnit v původním řízení. Výpis z Almanachu židovské šlechty z roku 1913 podle ní dokazoval, že její babička byla židovského původu a konfiskace majetku nacisty v roce 1942 tak měla nejen politické, ale také rasové pozadí.

Soudce ale Colloredo-Mansfeldová nepřesvědčila. „Důkazy, které žalobkyně předložila, nemohly vést k závěru, že konfiskace, která proběhla v roce 1942, byla důsledkem rasové perzekuce, jak je vykládána Ústavním soudem,“ uvedl soudce Ondřej Rott. Ústavní soud řešil kauzu v roce 2004 a loni.

Události: Renesanční zámek v Opočně zůstane státu (zdroj: ČT24)

Podle Nahodila ale rychnovský soud loňský nález Ústavního soudu zcela opominul. Právní zástupce navíc tvrdí, že soudu předložil řadu důkazů, které vedou k závěru, že rodina Colloredo-Mansfeldů byla rasově perzekuovaná. „My prokazujeme, že předci mojí klientky byli židovského původu, a to je jeden z důvodů, pro který jim byl majetek konfiskován,“ uvedl.

Památkový ústav ale žalobu vyvrací listinami, podle kterých žádali otec Kristiny Colloredo-Mansfeldové a další členové rodiny o říšskoněmecké občanství. „To by bylo asi velmi obtížné, kdyby byli kvalifikováni říšskými zákony jako Židé,“ poznamenal právní zástupce Národního památkového ústavu Miloš Hošek.

Majetek Colloredo-Mansfeldů, který má podle některých odhadů hodnotu přes miliardu korun, za války zabavili nacisté. Stát ho převzal po roce 1945 na základě Benešových dekretů. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, po nástupu komunistického režimu ale emigrovali do Rakouska. 

Spor o zámek trvá už 24 let

Kristina Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhá od roku 1991, celý areál se dokonce na čtyři roky vrátil do její správy. Ústavní soud ale poté vrátil spor na začátek a soudy nakonec přiřkly zámek opět státu. V Opočně a jeho okolí ale rodina vysoudila desítky obrazů a několik nemovitostí a pozemků.

Zámek je i přes pokračující spory přístupný veřejnosti a patří mezi nejvíce navštěvované památky v Královéhradeckém kraji. Soudy ale komplikují některé plány na opravy. Stát totiž do památky ohrožené restitucí investovat nesmí.