Exploze v dobrovickém lihovaru těžce zranila dva lidi

Při ranním výbuchu lihovaru ve středočeské Dobrovici se zranilo 14 lidí, dva lidé jsou zraněni těžce a do nemocnic je převezly vrtulníky. Další exploze nehrozí, následný požár zařízení hasiči zlikvidovali kolem 11:00. Škody budou zřejmě v milionech, místo výbuchu už je zajištěné.

Výbuch v dobrovickém závodě byl nahlášen krátce před osmou hodinou ranní, podle svědků se na obloze objevil barevný kouř a v ovzduší byly cítit příměsi. Oheň zachvátil jen část lihovaru, zařízení cukrovaru se nehoda nedotkla. Podle starosty Tomáše Sedláčka exploze vznikla při údržbě zařízení lihovaru, plameny se ale záhy podařilo uhasit a obyvatelům obce žádné nebezpečí nehrozí.

Podle mluvčího společnosti Jakuba Hradiského bylo z celého areálu evakuováno 130 lidí, v objektu lihovaru jich bylo asi deset - provoz byl totiž zastavený. Exploze vznikla při údržbě zařízení lihovaru. Externí firma připravovala na zahájení provozu například destilační kolony. „Nevíme, jestli je spojitost mezi údržbou a výbuchem,“ konstatoval Hradiský.

Zda selhal lidský faktor, zabezpečení nebo technologie, zatím nevíme,"
Jakub Hradiský
mluvčí společnosti

Části nádrže, potrubí a dalšího vybavení jsou rozmetány v okolí výbuchu. Exploze byla tak hlasitá, že vylekala i lidi v obci Březno. Cukrovar je od ní přitom vzdálený 8 kilometrů vzdušnou čarou, a navíc ještě leží za kopcem.

Všechny konstrukce v lihovaru musí prohléhnout statik

Společnost vyjádřila všem zraněným a jejich rodinám účast. „S rodinami jsme v kontaktu a jsme připraveni poskytnout veškerou pomoc jak přímo zraněným, tak jejich nejbližším," uvedl v prohlášení předseda představenstva lihovaru Oldřich Reinbergr.

Kdy bude lihovar zprovozněn, zatím není jisté. „V nejbližších dnech proběhne po úklidu statická kontrola veškerých konstrukcí, zjištění rozsahu škod a budou zahájeny práce na opravách zařízení," informoval mluvčí. Cukrovar, který se také nachází v areálu, by měl zahájit provoz podle plánu na konci září.

Výbuch v Dobrovici
Zdroj: ČTK/PR/Kroupa Zdeněk/Kroupa Zdeněk

Na místě budou do večerních hodin vyšetřovatelé požárů i kriminalisté. „Policejní vyšetřovatelé si vyžádají odborné posudky z oboru chemie a mechanoskopie, vyšetřování potrvá minimálně několik týdnů," uvedla policejní mluvčí Markéta Johnová s tím, že do ovzduší se žádné nebezpečné látky nedostaly.

V rámci vyšetřování budou zaměstnanci lihovaru popisovat svůj postup. Odborníci z různých oborů včetně chemie se budou k postupu vyjadřovat.

Cukrovar funguje v Dobrovici od roku 1831

Starosta Tomáš Sedláček na místo vyrazil hned, co slyšel výbuch. „Občany jsme informovali rozhlasem, že nebezpečí nehrozí. Nikdo zatím nehlásil ani škody na majetku," řekl před polednem.

Podle starosty jde o první podobný incident v historii lihovaru. Cukrovar v Dobrovici funguje od roku 1831, lihovar od roku 2004. „Vždy, když se nějaký problém objevil, měla firma snahu jej řešit," řekl Sedláček.

Mluvčí společnosti Jakub Hradiský konstatoval, že firma už zjišťuje rozsah škod nejen přímo v areálu, ale i ve městě . Jestli lidé nemají například rozbitá okna.

Záchranáři se připravovali na větší počet zraněných

Záchranná služba vyhlásila takzvaný traumaplán prvního stupně, který předpokládá větší počet zraněných. Dva těžce zranění byli s mnohačetnými zraněními převezeni vrtulníky do nemocnic v Praze a Liberci. Čtyři lidé se zraněním očí, oděrkami či zhmožděninami skončili v mladoboleslavské nemocnici.

„Pak byly čtyři ženy ošetřeny s lehčím poraněním, zraněny byly pravděpodobně tlakovou vlnou. Zároveň zůstává posádka na místě, nevíme, zda ještě někoho nenajdou," uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Dalšími zraněnými jsou čtyři lidé zasažení kyselinou dusičnou. „Po poskytnutí odborné péče je přepravili záchranáři do nemocnice v Turnově," dodala mluvčí. Počet zraněných nemusí být podle ní konečný.

Hasiči ochlazovali technologii lihovaru

Uvnitř areálu zasahovalo zhruba 50 hasičů z 11 jednotek - během dopoledne už hlavně ochlazovali zařízení studenou vodou a pěnou, aby se dala zjistit příčina výbuchu.

„Zpracovávají se tady cukerné šťávy na výrobu lihu. Část zařízení byla výbuchem poškozená, do jak velké míry, to nemohu říct. Civilové do areálu nesmějí,“ informoval starosta. 

Provozovatel obou potravinářských závodů, společnost Tereos TTD, uvedl, že lihovar je kvůli pravidelné údržbě od 5. září uzavřený. „Zcela jistě nedošlo k výbuchu plynu ani související technologie,“ napsala na svém webu.

Jedná se již o několikátou explozi průmyslového závodu v tomto měsíci. V pondělí došlo k výbuchu ve vlašimské zbrojovce, počátkem září explodovaly tuny střelného prachu v poličských strojírnách.

V poválečné historii byla patrně nejtragičtějším výbuchem v průmyslovém objektu exploze v Chemických závodech v Záluží u Mostu (nyní Unipetrol) v červenci 1974, kde po výbuchu a při následném požáru zahynulo na místě 15 lidí a další dva z osmi desítek zraněných zemřeli v nemocnici. V samostatné ČR měl nejtragičtější následky výbuch v areálu pardubické firmy Explosia v dubnu 2011, který si vyžádal čtyři lidské životy.