Německo poptává více kontejnerů pro migranty. České firmy nestíhají

Kam ubytovat uprchlíky před začátkem zimy? To je klíčový úkol pro všechny státy zasažené aktuální migrační vlnou. Hlavně pro Německo, které původně letos počítalo s 800 tisíci uprchlíky. Odhady už ale někteří němečtí politici navýšili na jeden milion. Po nouzovém ubytování je tak mimořádná poptávka a profitují z ní i české firmy.

Jen za první týden v září přijelo do Německa 37 tisíc lidí. Plné jsou sportovní haly, tělocvičny i kulturní centra. Ve všech spolkových zemích vznikají nouzová centra sestavená z tisíců obytných kontejnerů. Ty jsou například i z firmy z Želechovic u Zlína. Denně tam přijímají pět až deset telefonátů z Německa. Všechny mají stejný cíl – objednat další sestavy pro azylové bydlení.

  • Jen dvě firmy ze Zlínska od začátku roku postavily na různých místech Německa moduly pro 10 tisíc migrantů. Cena za jeden kontejner je 130, ale i 250 tisíc – podle velikosti i vybavení.

Společnost letos dodala do Německa už 1300 obytných kontejnerů. Ještě před několika týdny byly její dodací lhůty dva až tři měsíce, nyní už půl roku. Nejen ona, ale i další firma na Zlínsku totiž narazila na strop svých výrobních i lidských možností.

„Jedna věc jsou závazné objednávky. Na druhé straně máme obrovské poptávky po dalších,“ vysvětlil jednatel firmy Pegas Container Želechovice Tibor Riška. S tím souhlasí i jednatel firmy Fagus Slušovice. „Opravdu nejsme schopni vyrábět víc a víc. Objednávky máme až do srpna 2016,“ potvrdil Vladimír Podéšť.

Německo poptává více kontejnerů pro migranty. České firmy nestíhají (zdroj: ČT24)

České firmy už obsadily zhruba třetinu německého trhu v sociálním bydlení. Některé už výrobu rozšířily na nepřetržité směny, jiné marně shánějí nové dělníky. Někdo totiž musí buňky vyrobit, další do Německa odvézt a tam odborně celý komplex sestavit. „Potřebovali bychom navýšit výrobu tak o 200 procent,“ konstatoval už dříve Podéšť.

Kontejnerové firmy díky migrační krizi zažívají největší boom za posledních 20 let. Letos poprvé budou vyrábět i přes zimu. Pokud by totiž omezily výrobu, jak to běžně dělaly v minulosti, okamžitě by je z aktuálně lukrativního trhu vytlačila konkurence.

Kontejnery pro uprchlíky
Zdroj: ČT24