Nemocnice Vrchlabí přestane operovat a vyšetřovat klienty VZP

Soukromá Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku od pondělí 21. září zastavuje plánované operace a vyšetření pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podle ředitele nemocnice totiž pojišťovna nemocnici dluží 20 milionů. Ta to ale odmítá.

Všeobecná zdravotní pojišťovna dluží vrchlabské nemocnic více než 20 milionů korun za prokázanou zdravotní péči, uvedl v tiskové zprávě ředitel této soukromé nemocnice Vladimír Dryml. VZP ale ve svém stanovisku naopak konstatovala, že nemá vůči vrchlabské nemocnici žádné finanční závazky. Pojišťovna je i přes konfrontační přístup připravená se zástupci nemocnice jednat a hledat řešení.

Nemocnice k tomuto kroku byla donucena velmi zvláštním chováním Všeobecné zdravotní pojišťovny, která na jedné straně říká, jak všechno dělá pro své pojištěnce. Na druhé straně nedokáže zaplatit za zdravotní péči.
Vladimír Dryml
ředitel vrchlabské nemocnice

„VZP svým jednáním ohrožuje poskytování zdravotní péče pro 35 000 stálých obyvatel regionu a 50 000 návštěvníků Krkonoš. Tento fakt je obzvláště nebezpečný před nadcházející zimní sezonou,“ uvedl Dryml. Podle něj již nemocnice začala mediální kampaní informovat své klienty, kteří jsou pojištěnci VZP, o možném vypovězení smlouvy s VZP. Zároveň zřídila centrum, kde nabízí pomoc se změnou zdravotní pojišťovny všem pojištěncům VZP, kteří se nadále chtějí v nemocnic léčit.

Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí
Zdroj: David Taneček/ČTK

Nemocnice bude klientům VZP poskytovat jen nutnou a neodkladnou zdravotní péči. Pro klienty ostatních zdravotních pojišťoven žádná změna nenastane. „Až VZP zaplatí, pak okamžitě obnovíme pro pojištěnce VZP normální činnost,“ řekl Dryml.

VZP samozřejmě nemá žádné závazky vůči vrchlabské nemocnici. Je to celé nesmysl.
Oldřich Tichý
mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny vedení vrchlabské nemocnice odmítá akceptovat vyúčtování péče za rok 2014, které bylo naprosto v souladu se standardními úhradovými mechanismy a s úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví. „Ze strany managementu vrchlabské nemocnice jde o snahu vynutit si tímto způsobem a na úkor ostatních výrazně vyšší platby za péči, než jaké mají všechna zdravotnická zařízení v Česku,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Pojišťovna na to podle něj ale nemůže přistoupit.

Klienti VZP budou mít péči zajištěnou jinde

VZP uvedla, že pokud nemocnice skutečně přistoupí k tomu, že udělá z tří tisíc klientů VZP v dané spádové oblasti rukojmí, zajistí jim pojišťovna péči u ostatních smluvních partnerů, kterých má v dané oblasti dostatek.

Vrchlabská nemocnice již loni v listopadu pohrozila VZP exekucí, protože od ní prý nedostala zaplaceno za poskytnutou smluvní péči v roce 2013 téměř 4,5 milionu korun. VZP se tehdy ohradila, že své závazky prý řádně hradí.

V minulosti vrchlabská nemocnice vypověděla smlouvy například Vojenské zdravotní pojišťovně (VOZP) či Oborové zdravotní pojišťovně zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP). Z pátečního Drymlova vyjádření vyplývá, že kromě klientů VZP není poskytování zdravotní péče nijak omezeno.

Nemocnice Vrchlabí přestane operovat a vyšetřovat klienty VZP (zdroj: ČT24)