Masarykovu univerzitu zaplnili středoškoláci. Den otevřených dveří cílil na nerozhodné maturanty

Brněnská Masarykova univerzita dnes lákala nové zájemce o studium na dni otevřených dveří. Své prostory zpřístupnilo všech devět fakult a jedenáct pracovišť. Celá akce cílila na ty, kteří ještě o své budoucnosti nejsou rozhodnutí.

„Dnes byla otevřená celá Masarykova univerzita. Je to dobré v tom, že jsou k dispozici všechny fakulty. Jak přírodovědecká, lékařská, tak i Fakulta sociálních studií nebo Fakulta sportovních studií. Studenti, kteří nemají úplně jasno, kteří nemají jasno, kam by se chtěli přihlásit, tak si mohou prožít rozdílné zážitky," vysvětlila přínos akce koordinátorka Dne otevřených dveří Michaela Vyhňáková.

Třeba na lékařské fakultě si budoucí uchazeči o studium mohli zkusit první pomoc nebo se naučit, jak se správně čistí zuby. Ekonomicko-správní fakulta pro návštěvníky uspořádala aukci s přerozdělováním zisku. Na Fakultě sportovních studií zase zájemci mohli shlédnout, jak vypadá správně provedená gymnastická sestava k přijímacím zkouškám.

Den otevřených dveří na Masarykově univerzitě (zdroj: ČT24)

Na vybavení školy záleží

Studenti si podle koordinátorky vybírají svou budoucí školu i podle vybavení fakulty. „Určitě v tom hraje vybavení velkou roli. „Je důležité, aby univerzita držela krok se současným výzkumem a vývojem nejen u přístrojů, ale i v jiných oblastech. U nás na přírodovědecké fakultě máme špičkové přístroje, které se používají samozřejmě jak pro výuku tak potom i pro výzkumnou činnost," doplnila Vyhňáková.

Zájemci o studium na univerzitě mohli navštívit až tři fakulty. „Je to tak, aby mezi jednotlivými programy na fakultách byla hodina času, aby měli studenti možnost přesouvat se po Brně," popsala rozvržení programu koordinátorka.

Na Masarykově univerzitě nyní studuje 35 tisíc lidí a dalších 50 tisíc zájemců se každoročně hlásí. Přihlášky mohou podávat do konce února a do té doby taky škola plánuje pořádat v lednu další dny otevřených dveří.