Kukuřice je letos kvůli suchu výrazně méně - dopadne to na bioplynové stanice

Bioplynové stanice i chovatelé krav nejen v Plzeňském kraji budou mít problémy kvůli nedostatku kukuřice z letošní vrcholící sklizně. Její výnos bude vinou dlouhotrvajícího sucha na 40 až 60 procentech oproti loňsku i standardním letům. Navíc výkupní cena se meziročně značně zvýší.

Uvedl to ředitel agrární komory Plzeň-jih Jiří Tomec. Kukuřice a řepka jsou v posledních letech nejvíce pěstované komodity. Kukuřice právě kvůli tomu, že se siláž stále více zpracovává v bioplynových stanicích.

„Senáže i kukuřice je málo," potvrdil předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma. K polovině srpna se podle údajů komory loni sklidilo 1098 milionů tun kukuřice na zeleno a na siláž, letošní odhady hovoří o 680 tisících tunách, což znamená více než 40procentní pokles.

V republikovém měřítku se podle odhadů komory letos sklidí 4918 milionů tun, zatímco loni šlo o 9578 milionů tun. Hlavní sklizeň kukuřice na Plzeňsku i v jiných regionech by měla být hotová do konce září.

Sklizeň kukuřice v Plzeňském kraji
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

„Řešením je shánět a nakupovat krmení. Některé podniky už od léta krmí senem, přitom v minulých letech se páslo pomalu až do konce října. Teď se to ještě tolik neuvidí, ale po Novém roce to bude řacha," uvedl Šíma.

Podle Tomce nebude čím krmit a nebude ani krmení odkud dovézt. Pokud ano, cena balíku sena nebude 350 korun, ale 600 korun. Sena je málo, protože se kvůli suchu nesklízela otava. Kukuřice na siláž se většinou v ČR neprodávala, protože ji farmáři měli pro sebe. Pokud by se dala koupit, tak jedině z Maďarska.

V Plzeňském kraji jsou desítky bioplynových stanic, které z velké části zpracovávají siláž. „Jedna stanice, to je jako pětisethlavý kravín," uvedl Tomec. Kvůli tomu, že zřejmě nebude kde kukuřici koupit, budou zemědělci před rozhodnutím, zda snížit výkon stanic, nebo dát krávy na jatka. Musí počítat, co je pro ně výhodnější. Při ceně mléka, která je na kritickém minimu a navíc je ho v Evropě přebytek, zřejmě v řadě případů zvítězí bioplynky, u nichž je příjem jistý, řekl. Objevily se také dohady, že by provozovatelé bioplynových stanic mohli používat pšenici, proti čemuž se ostře staví republiková agrární komora.

Události v regionech: Malá úroda kukuřice kvůli suchu (zdroj: ČT24)

Podle Šímy ale musí většina bioplynových stanic plnit smlouvy o dodávkách elektřiny a nemohou snížit výkon. Zemědělci je tak budou zřejmě upřednostňovat a dobytek by mohl strádat. Příjem z elektřiny je jistý, řekl. Pokud ale farmář ubere dojnicím krmení, může to mít vliv na kvalitu mléka, masa i genetiku skotu.