Azylový dům Fondu ohrožených dětí v Olomouci převezme město

Olomoucký magistrát nechce dopustit zrušení Azylového domu pro matky s dětmi, který provozuje Fond ohrožených dětí, a od října ho převezme do své správy.  Nezisková organizace má dluhy sto dvacet milionů, kvůli úsporám zruší některé Klokánky pro týrané děti a další pobočky. Nejistá je budoucnost dalších zařízení.

Fond ohrožených dětí provozoval Azylový dům pro matky s dětmi v Olomouci od roku 2001. Nyní je organizace v krizové situaci. Dluží na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, mzdách a finančnímu úřadu 122 milionů. Vláda odmítla žádost o mimořádnou dotaci 20 milionů. Kvůli dluhům fond také nesplňoval podmínky pro získání dotací na provoz svých zařízení.

Město: Azylový dům potřebujeme funkční

Do konce roku skončí několik Klokánků a řada poboček. Nejistá je i budoucnost dalších zařízení včetně olomouckého azylového domu. „Naše finanční situace je stále velmi vážná a náročná,“ uvedla ředitelka olomouckého azylového domu Šárka Kupčáková. Město se rozhodlo případnému uzavření domu předejít a dohodlo se s fondem, že od 1. října převezme jeho provozování.

„V okamžiku, kdy jsme se dozvěděli o problémech, které Fondu ohrožených dětí neumožňovaly dál provozovat tuto službu, jsme se rozhodli ji převzít,“ potvrdil náměstek primátora Olomouce Ladislav Šnevajs z KDU-ČSL. Zdůraznil, že azylový dům pro matky v nouzi je důležitou součástí olomouckých sociálních služeb. V případě, že se fondu začne dařit plnit závazky, město je připraveno vrátit ho do jeho správy.

Redaktorka ČT: Azylový dům v Olomouci převezme město

V domě v Sokolské ulici žije aktuálně deset matek s více než dvaceti dětmi. „Mám šest dětí a do podnájmu mne nikdo nechce vzít. Nevím, kam bych šla, kdyby se to tady zavřelo,“ uvedla klientka Drahomíra Gáborová. Další hovoří podobně. „Díky tomu, že můžu být tady, neskončily moje děti v domově,“ řekla Anna Holomková.

Olomoučtí radní se zajímají i o další zařízení Fondu ohrožených dětí. V Olomouci a nedaleké Dlouhé Loučce provozuje Klokánky pro týrané a opuštěné děti. Ty ale magistrát nemůže převzít, protože se nejedná o registrovanou službu. Financuje ji přímo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Pomohli dárci a splátkový kalendář

Nové vedení Fondu ohrožených dětí v čele s Janem Vaňkem už rozhodlo, že sníží počet Klokánků ze současných pětadvaceti na dvacet. Na prodej jsou Klokánky v Kroměříži, Dubí u Teplic a pražských Kbelích. Z pěti azylových domů mají zůstat tři a z třiadvaceti poboček sedm nebo osm.

S žádostí o mimořádnou dotaci fond narazil hlavně na odpor ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Argumentovala, že by to nebylo správné vůči ostatním poskytovatelům sociálních služeb, kteří nemají dluhy. Fondu však pomohla řada dárců a také správa sociálního zabezpečení, které dluží dvaadvacet milionů, schválila splátkový kalendář. Organizace díky tomu získala takzvanou bezdlužnost. Může teď žádat kraje o zadržované dotace na provoz poboček.

Reportáž: Olomouc převezme od Fondu ohrožených dětí azylový dům