Magistrát se postavil proti „maršmelounu“ƒ, zrušil vydané rozhodnutí

Pražský magistrát zrušil územní rozhodnutí pro „maršmeloun“. Kritizovaná novostavba blízkosti Anežského kláštera dostala podle odvolacího orgánu povolení v rozporu se stavebním zákonem. Chybí navíc souhlas majitele části pozemků s umístěním stavby. Investor Praga Progetti e Investimenti považuje zrušení rozhodnutí za protiprávní a bude se proti němu odvolávat.

  • Dům navrhl architekt Zdeněk Fránek, projekt se několikrát měnil. Původní podobu projektu z roku 2008, která počítala s prosklenou fasádou, odmítlo na základě názoru Národního památkového ústavu ministerstvo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů. Nový projekt firmy Praga Progetti e Investimenti s okny do tvaru obličejů ale NPÚ i magistrátní památkáři schválili a na tomto základě bylo vydáno stavební povolení. Autor návrhu odmítá výtky odpůrců, prý nikdy nepočítal s fasádou v růžové barvě, která dala projektu přezdívky po růžovobílé cukrovince.

Proti stavbě s výraznou fasádou a okny tvarovanými tak, aby připomínala obličeje, která má vzniknout v těsné blízkosti Anežského kláštera v centru Prahy, protestovaly před úřadem Prahy 1 stovky lidí, vznikla i petice.

Magistrát v rozhodnutí konstatoval, že došlo k porušení stavebního zákona, protože nebyly dodrženy všechny náležitosti územního rozhodnutí. „Předmětné územní rozhodnutí některé náležitosti neobsahuje, například druh pozemků, vzdálenosti od sousedních staveb, dostatečně jasně a srozumitelně popsaný tvar budovy, vymezení území dotčeného vlivem stavby,“ píše se v jeho rozhodnutí.

Za nezákonné magistrát považuje také to, že některé podklady pro rozhodnutí byly vydány k původně projednávané dokumentaci, která se ale změnila. Jde například o stanovisko orgánů životního prostředí.

Část stavby má vzniknout na pozemcích Národní galerie, investor ale nemá její platný souhlas. Ze spisového materiálu vyplývá, že tím však vlastník pozemků doložil jen souhlas s projektovou dokumentací pro územní řízení, ne souhlas s umístěním stavby na svých pozemcích, píše odbor stavebního úřadu.

Podle Francesca Augusta Razetta z investorské firmy odbor stavebního řádu nevzal na vědomí rozhodnutí nadřízeného orgánu – ministerstva pro místní rozvoj, podle kterého lhůta pro zahájení přezkumu už uplynula. „Každopádně se jedná o skandální postup. Tento projekt připravujeme již sedmnáct let, dodržujeme veškeré zákony České republiky a respektujeme všechny dotčené úřady a instituce,“ uvedl Razetto.

Projekt, kterému lidé kvůli údajně navrhované barvě fasády přezdívají maršmeloun, vyvolává v Praze silné emoce. V centru města se v minulosti na protest proti stavbě sešly stovky lidí. Sdružením a obyvatelům blízkých domů vadí, že některá povolení byla před mnoha lety vydána pro dům, který měl vypadat jinak. Kritizují i nevhodnost stavby pro historické centrum Prahy a bezprostřední sousedství Anežského kláštera.