Hyperbarická komora má 50 let. První byla v Ostravě kvůli horníkům

Přesně před padesáti lety byla v Ostravě zprovozněna hyperbarická komora. Byla první v tehdejším Československu a třetí v Evropě. Impuls přišel od těžební firmy OKD kvůli rostoucímu počtu otrav horníků oxidem uhelnatým. V současné době je těchto zařízení, ve kterých pacienti dýchají za zvýšeného atmosférického tlaku stoprocentní kyslík, třináct. Ostravské je ale stále jediné na Moravě.

Zatímco normálně dýcháme vzduch, který obsahuje 21 procent kyslíku a 78 procent dusíku, při této léčebně metodě pacienti inhalují stoprocentní kyslík. Tlak v komoře je až trojnásobně vyšší než atmosférický tlak. Tímto způsobem dochází k zvýšenému okysličení krve. „Až čtyřnásobně se přitom prodlužuje difuzní dráha kyslíku k buňkám,“ vysvětloval primář Centra hyperbarické medicíny Městské nemocnice Ostrava Michal Hájek.

Stoprocentní kyslík a trojnásobný tlak

Kyslíková terapie, která se rozvíjí od poloviny šedesátých let minulého století, prospívá u řady chorob. V hyperbarické komoře se léčí pacienti s otravou oxidem uhelnatým, s těžkými infekcemi, lidé po vážných úrazech nebo onkologičtí pacienti. „Indikací, u kterých se léčba v současné době využívá, je asi dvacet. Patří k nim například dekompresní poranění u potápěčských nehod, vzduchová embolie do mozku, poruchy sluchu a další," uvedl primář.

50 let ostravské hyperbarické komory (zdroj: ČT24)

Padesátitunová hyperbarická komora pojme až deset sedících pacientů, kteří dýchají kyslík ze speciálních dýchacích automatů s těsnící maskou. Pacienti na lůžku dostávají kyslík pomocí plicního ventilátoru. Jeden léčebný cyklus trvá asi dvě hodiny, lékaři jich doporučují deset až dvanáct.  Metoda dokáže pomoci i lidem v kritickém stavu, jejichž stav vypadá beznadějně.

„Nedávno jsme léčili mladou ženu, která prodělala plánovaný chirurgický výkon. Několik hodin po operaci však upadla do bezvědomí a došlo k neurologickému deficitu. Následující den jsme ji léčili hyperbarickým kyslíkem a asi po pěti dnech šla domů po svých,“ popisoval lékař jeden z vážných případů.

Spádová oblast komory – 4,5 milionu lidí

Hlavně v topné sezoně kyslík pomáhá lidem přiotráveným oxidem uhelnatým. Léčba je účinná i při poruchách sluchu. Na terapii dojíždí například Blanka Matušková z Valašského Meziříčí, která ohluchla po pásovém oparu. Po jedenácti sezeních v komoře se jí sluch zlepšil asi o patnáct procent. „Jsem nadšená. Opravdu to pomohlo,“ řekla žena.

Za padesát let prošlo ostravskou hyperbarickou komorou asi osmnáct tisíc pacientů, více než čtyři sta ročně. Vzhledem k tomu, že je jediná na Moravě, má spádovou oblast čtyři a půl milionu lidí. Pro akutní případy je v provozu nepřetržitě. Otevřena byla v září 1965 na popud vedení OKD kvůli rostoucímu počtu otrav horníků oxidem uhelnatým v dolech. „Prvotním impulsem byla velká nehoda na dole Eduard Urx v Petřkovicích roku 1963, při které zahynulo devět horníků,“ uvedl Hájek. 

Reportáž: Hyperbarická komora v Ostravě má 50 let