O víkendu nepojede metro A mezi stanicemi Petřiny a Nemocnice Motol

O víkendu nepojede metro A mezi novými stanicemi Petřiny a Nemocnice Motol. Důvodem jsou záruční opravy vady ve stěně tunelu způsobené průsakem vody, řekl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Vlaky budou v sobotu a neděli končit jízdu ve stanici Petřiny, dál mohou cestující využít náhradní autobusy. Čtyři stanice za zhruba 20 miliard korun slouží cestujícím od jara.

Výluka potrvá od sobotního rána, zhruba od 8:00, do nedělního večera. Soupravy se znovu rozjedou až v pondělí. Dopravní podnik vypraví náhradní autobusy - XA - v trase Petřiny – Nemocnice Motol – Motol. K dopravě ve směru do centra mohou lidé využít také pravidelné autobusové linky číslo 180, 184 a 167, které je dovezou ke stanicím metra.

Po dobu výluky (oba dny přibližně od 8:00 hodin do 20:00 hodin) bude u uzavřených stanic metra a v jejich bezprostředním okolí nasazen dostatečný počet informátorů v reflexních vestách, kteří budou připraveni poradit cestujícím nejen v češtině, ale i v angličtině. V okolí stanic Nemocnice Motol a Petřiny bude také několik informačních tabulí se schematickým nákresem spojení a základními textovými informacemi v češtině i v angličtině.

Opravu průsaků není možné odkládat

"Dopravní podnik plně využije reklamačních nástrojů, které zahrnuje smlouva se zhotovitelem stavby. Opravu z tohoto důvodu nemůžeme odkládat. Chtěl bych se omluvit cestujícím za případné nepříjemnosti v období výluky," uvedl generální ředitel Jaroslav Ďuriš.

Na trase jsou čtyři stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Práce začaly v roce 2009, metro se rozjelo letos v dubnu.

Stavbu provázela řada problémů. Ministerstvo dopravy před časem krátilo dopravnímu podniku strop pro čerpání evropských dotací. První peníze ze zhruba sedmi miliard přišly z EU až v polovině letošního roku, několik týdnů poté, co se metro poprvé rozjelo s prvními cestujícími. Kromě antimonopolního úřadu, který podniku nedávno vyměřil více než osmimilionovou pokutu, zkoumá stavbu Nejvyšší kontrolní úřad.