Kvůli darům rezignoval i náměstek olomouckého hejtmana Mačák

Náměstek olomouckého hejtmana Alois Mačák z ČSSD rezignoval poté, co vyšlo najevo, že přijal od soukromých firem více než jeden a čtvrt milionu korun. Následuje dalšího sociálnědemokratického politika Miroslava Pišťáka, který v pondělí odstoupil kvůli daru v hodnotě čtvrt milionu z funkce prostějovského primátora. Oba tvrdí, že peníze použili na svou předvolební  a osobní prezentaci.

Mačákovu rezignaci potvrdil olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD. „Dostal jsem rezignaci Aloise Mačáka na všechny funkce ve vedení Olomouckého kraje včetně rezignace na člena krajského zastupitelstva,“ řekl Rozbořil.

Podle hejtmana Mačák jednal neeticky

Dobrovolný odchod svého náměstka pro dopravu přivítal. „I když jsem přesvědčen, že nešlo o korupční jednání, protože společnosti, které mu peníze darovaly, neměly od kraje žádné zakázky, považuji za neetické, aby soukromé firmy takto podporovaly politika,“ uvedl Rozbořil. Jednalo se o čtyři regionální firmy. Nejvíce peněz Mačák dostal od společnosti DT výhybkárna a strojírna Olomouc, která podpořila čtvrt milionem i Miroslava Pišťáka.

Peníze, na které má darovací smlouvy, Mačák dostal v letech 2012 a 2013 na svou předvolební kampaň a uvedl je i v majetkovém přiznání. Vedení ČSSD o tom neinformoval. Svou rezignaci vysvětlil tím, že nechce, aby touto záležitostí poškodil zájmy ČSSD, hejtmanství nebo osob ze svého okolí, kterých si váží. Odstoupil i z funkce prostějovského zastupitele. Kdo ho v jeho funkcích nahradí, zatím není jasné. 

Informace o darech v hodnotě více než jeden a půl milionu pro Miroslava Pišťáka a Aloise Mačáka přinesla jako první Mladá fronta DNES. Oba dostali peníze na soukromé účty.  I když pro deník uvedli, že peníze použili na financování volební kampaně, vedení sociální demokracie o darech nic nevědělo. Pišťák později svoje vyjádření poopravil. „Možná jsem se uřekl. Tvrdím, že peníze jsem použil tak, jak je to uvedeno v darovací smlouvě - na mou prezentaci. Na volební kampaň sociální demokracie použity nebyly," řekl Pišťák. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Bývalý dlouholetý primátor Prostějova odmítl, že by firma DT výhybkárna a strojírna Prostějov získala za darované peníze nějakou protihodnotu. „Neucházela se o žádnou zakázku od města a ani žádnou nedostala,“ řekl. To uvedl i předseda představenstva společnosti Bedřich Grulich, který je rovněž členem ČSSD a také prostějovským radním.