V Českých Budějovicích vzniká nová koalice

V Českých Budějovicích vzniká koalice ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. V 45členném zastupitelstvu bude mít 23 hlasů. V čele města by měl opět stanout předseda místní organizace ANO a bývalý primátor Jiří Svoboda, který byl koncem června odvolán. Podle něj se strany už dohodly na rozdělení míst v jedenáctičlenné městské radě. Politici o nové koalici jednali už v pondělí večer a definitivně se domluvili v úterý před polednem.

Kromě primátora obsadí ANO v městské radě i další čtyři místa, ČSSD bude mít čtyři radní včetně statutárního náměstka. Tím by se měl stát Petr Podhola (ČSSD), který 29. června inicioval pád původního vedení města. Lidovci a občanští demokraté budou mít v radě po jednom zástupci. Na radnici budou nově jen čtyři náměstci místo dosavadních sedmi.

  • ANO – primátor, 2x náměstek, 2x radní
  • ČSSD – 1x náměstek, 3x radní
  • KDU-ČSL – 1x náměstek
  • ODS – 1x radní
  • Zdroj: ČT

Svoboda uvedl, že nově vznikající koalici už schválily příslušné stranické orgány. Konečná koaliční smlouva by měla být podepsána v pátek 18. září. V pondělí 21. září se pak sejde městské zastupitelstvo a na něm by už mohlo být zvoleno nové vedení města. Volit se bude tajně.

Do opozice odcházejí zástupci Hnutí občané pro Budějovice. „Mrzí nás to, měli jsme plány,“ uvedl jejich zastupitel Ivo Moravec.

Sňatek z rozumu

Budoucí primátor, který se do vedení města vrací přesně po 80 dnech, má plán na příští týdny už jasný. Chce dokončit to, co započal. Sociální demokraté koalici stvrdili závazným stiskem ruky. „Není to sňatek z lásky, ale je to sňatek z rozumu,“ uvedl Petr Podhola (ČSSD), budoucí náměstek primátora.

Na radnici zůstávají lidovci. Tříměsíční částečné bezvládí se podle nich podepsalo na chodu města. „Neřešily se problémy typu, kam budou směřovat jaké investice,“ řekl Jaromír Talíř (KDU-ČSL), náměstek primátora.

„Tato koalice si věří, že je pevná. Jednání ukázala, že se lidsky dokážeme domluvit,“ konstatoval Michal Šebek (ODS), budoucí radní.

Nová koalice bude křehká

Nově vznikající koalice bude ale muset při hlasování spoléhat jen sama na sebe. Podle některých proto nebude mít dlouhé trvání. Pro nové vedení města vedle opozice (Hnutí občané pro Budějovice, KSČM, TOP 09) nebudou asi hlasovat ani nezávislí.

„Jsme v opozici, to je politika, ústupků jsme udělali dost, budeme plnit náš program," konstatoval bývalý první náměstek Ivo Moravec z Hnutí občané pro Budějovice. Exprimátor a lídr jejich kandidátky Juraj Thoma (HOPB), který vadil kvůli policejnímu stíhání ČSSD, byl podle něj zástupný problém rozpadu koalice. ČSSD teď podle něj měla strach vytvořit koalici s ANO a HOPB, protože by údajně hrála třetí housle.

Nová koalice nezíská ani tichou podporu šesti zastupitelů KSČM. „Koalici jistit v žádném případě nebudeme, hlasy na své zvolení musí mít oni," řekl šéf klubu Petr Braný. Nevyloučil, že by některý komunista mohl podpořit některého radního z ČSSD. Předpokládá, že na rozdíl od minulého jednání, budou volby tajné, a té se KSČM zúčastní. Nová koalice komunistům nenabídla žádný post ve výborech či komisích.

Nové vedení města nezíská hlas ani nezávislé Evy Hajerové, někdejší členky ČSSD, která mimo jiné kdysi iniciovala odvolání primátora Thomy a hlasovala pro odvolání Svobody (ANO). „Já jsem opozice, oni nemohou počítat, že můj hlas mají, musí jim stačit jejich 23, zdržím se pochopitelně hlasování," řekla.

Nová koaliční vláda se nelíbí ani nezávislé Elišce Richtrové, která ve volbách za ANO získala vůbec nejvíce hlasů a prosazovala koalici ANO s ČSSD. „Nelíbí se mi, že se do rady vrátí někteří z těch, co krizi způsobili," uvedla. Také bývalá koaliční TOP 09 bude podle zastupitelky Petry Šebestíkové hlasovat proti novému vedení města. „Nevzbuzuje naši důvěru, nevěříme, že bude mít dlouhé trvání," uvedla.

„Koalice to bude velmi křehká – rozhodovat bude jeden hlas,“ řekl politolog Lubomír Pána.

Svoboda byl z vedení města odvolán 29. června

Povolební koalice ANO, Hnutí občané pro Budějovice (HOPB), TOP 09 a KDU-ČSL přestala fungovat 29. června, kdy opoziční ČSSD úspěšně iniciovala na zastupitelstvu odvolání primátora a jeho tří náměstků. Pomohli jí k tomu i tři odpadlíci z ANO.

V Českých Budějovicích bude nová koalice (zdroj: ČT24)

Svoboda potvrdil, že součástí koalice nebude několik zastupitelů původně zvolených za ANO, kteří se podíleli na pádu původního vedení města. „To byla naše podmínka, se kterou jsme vstupovali do jednání. A nemohu vyloučit, že nás podpoří i někteří zastupitelé z dalších stran," řekl Svoboda.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo loni v říjnu hnutí ANO, v 45členném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech.