Roboti pracují, zachraňují i hrají basketbal

Robotizace a automatizace. Dvě slova, která se letos na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně skloňují snad nejčastěji. I proto řada firem a vědeckých institucí vystavuje vrchol svých snah o automatizaci: roboty. Ti umí nahradit lidské ruce a často je i předčí, třeba v přesnosti.

Ruda a YuMi, seznamte se. Jde o dva z mnoha robotů, kteří se představují na brněnském strojírenském veletrhu. Rudu stvořili odborníci z brněnského Vysokého učení technického. Jeho specialitou je hledání a záchrana osob v závalech a lavinách. Senzory jako termokamera, citlivý mikrofon nebo ultrazvukové snímače pomáhají robotovi hledat osoby v neznámém prostředí.

Hlavní Rudovou výhodou je ale bioradar. „Ten vysílá a přijímá vlny a tím detekujeme vitální funkce člověka, jako je tlukot srdce a dýchání. Takže přístroj dokáže rozpoznat živého člověka,“ popsal vedoucí výzkumné skupiny Martin Drahanský.

Společnost ABB Česká republika, která podniká v energetice a automatizaci, zase představila robota YuMi. Firma ho vyvinula pro použití v průmyslových odvětvích, v nichž se montují malé součástky, především v elektronice. Může se ale uplatnit i při výrobě hraček, hodinek či automobilových součástí.

YuMi má dvě paže, podle firmy jde navíc o prvního robota na světě, který dokáže spolupracovat s člověkem a je natolik bezpečný, že nemusí být skrytý za mříží či za zábradlím. Pokud totiž robot zaznamená kolizi s člověkem, je schopný zastavit činnost během milisekund.

Zajímavosti Mezinárodního strojírenského veletrhu (zdroj: ČT24)

„Robot svou konstrukcí jedinečně napodobuje lidské schopnosti. Navíc je mimořádně přesný, dokáže se vracet do stejného bodu s tolerancí 0,02 milimetru,“ uvedl generální ředitel firmy Hannu Kasi.

Trh s roboty je na vzestupu

Robotům, kteří mají lidem usnadnit práci, je na veletrhu věnována celá jedna expozice. Vedle zmíněných jsou k vidění třeba roboti, kteří umí v přesném poměru namíchat až 210 kapalin nebo přesně svařují kovové části. V tuzemském průmyslu se roboti ve srovnání s Německem nebo Jižní Koreou využívají poměrně málo. „Zkušenosti z těchto zemí přitom ukazují, že se zvyšuje produktivita práce a také je zde nízká nezaměstnanost,“ uvedl Kasi.

Trh s průmyslovými roboty v posledních letech prudce roste. Napomáhá tomu i jejich klesající cena. Ovládání robotů už podle odborníků není tak složité jako v minulosti. Počet robotů nasazovaných ročně v průmyslu se v letech 2009 až 2012 zvýšil o polovinu. Firmy je nasazují zejména do provozů s vysokými nároky na výrobu.