Prostějov je bez primátora, Pišťák nečekaně rezignoval

Dosavadní primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD) překvapil v neděli městské zastupitele, když jim během místních hodů oznámil, že s největší pravděpodobností rezignuje. Pišťák, který stál v čele Prostějova od roku 2010, své odstoupení potvrdil v pondělí. Primátorský post by po Pišťákovi mohla převzít Alena Rašková (ČSSD), která je nyní jeho první náměstkyní.

„K dnešnímu dni rezignuji na funkci primátora Prostějova. Jediný důvod je ten, že v souvislosti s tím, co se objevuje s mým jménem, nechci, aby bylo jakýmkoli způsobem zmiňováno město Prostějov. Je to záležitost Miroslava Pišťáka,“ řekl s tím, že se ničeho nečestného či protiprávního nedopustil. 

Já jsem tento dar napsal do svého daňového přiznání. Mimo jiné byl tento dar zdaněn. Já jsem ho také uvedl, tak jak mi ukládá zákon, do čestného prohlášení, které musím jako primátor za každý uplynulý rok složit.
Miroslav Pišťák
odstupující primátor Prostějova

Pišťák ohlášením rezignace na funkci prostějovského primátora ještě o den předběhl zprávu deníku Mladá fronta DNES, podle kterého právě on a také náměstek olomouckého hejtmana Alois Mačák (ČSSD) dostávali od soukromých firem statisícové dary. 

Pišťák loni od firmy DT výhybkárna a strojírna Prostějov dostal 250 tisíc korun. Peníze ale uvedl v daňovém přiznání i čestném prohlášení zastupitele. Zároveň tvrdí, že firma žádnou zakázku od města nedostala ani se neucházela. Předsedou představenstva společnosti DT výhybkárna a strojírna je Bedřich Grulich, který je členem ČSSD a od loňska zastává funkci prostějovského radního.

Náměstkovi hejtmana mělo přijít přes milion

Na účet Aloise Mačáka poslalo podle zjištění Mf Dnes několik regionálních firem 1,35 milionu korun v letech 2012 a 2013. Hejtmanův náměstek Mačák na rozdíl od Pišťáka zatím úmysl rezignovat neoznámil. S celou záležitostí se ale chce ještě seznámit hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), podle toho pak bude postupovat.

„O situaci kolem peněžních darů pro Aloise Mačáka jsem nevěděl. Kam dospěla tato záležitost, je pro mě osobně šok,“ prohlásil hejtman s tím, že by měl Mačák finanční dary důkladně vysvětlit. „Kauza se jednoznačně netýká fungování kraje. Přesto, pokud to vyplyne z dnešních jednání, budu na tuto věc reagovat i jako hejtman,“ dodal Rozbořil.

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Šly peníze na kampaň, nebo ne?

Pišťák původně prohlásil, že peníze použil na volební kampaně, ale vedení ČSSD deníku sdělilo, že o darech nic neví. „O tom, jak oba jmenovaní s uvedeným soukromými dary v minulosti naložili či aktuálně nakládají, ČSSD nemá žádné informace. Jedná se výhradně o jejich soukromé aktivity a jakékoli spojování s ČSSD vylučujeme,“ uvedla mluvčí ČSSD Eva Gregorová.

Své vyjádření pro Mladou frontu pak bývalý primátor poopravil. „Možná jsem se uřekl. Tvrdím, že peníze byly použity v podobě, o jaké hovoří darovací smlouva. Na moji prezentaci a moje PR. To je vše. V žádném případě nebyly použity na volební kampaň sociální demokracie,“ řekl Pišták.

V Prostějově budou hledat nástupce

Máme tady nedořešené kauzy, které je potřeba řešit a věnovat jim péči, protože si nemyslím, že v uplynulých letech město ve všech investicích, které dělalo, konalo s péčí řádného hospodáře.
Hana Naiclerová
zastupitelka za ANO

Podle Pišťáka by se každopádně na řízení města, v němž po posledních komunálních volbách  vládne ČSSD spolu s hnutím PéVéčko a KSČM, nemělo po jeho odchodu nic zásadního změnit. „Jsem přesvědčen, že moji kolegové, tak jak dobře a svědomitě pracovali, budou dobře a svědomitě pracovat, i když já tady na radnici budu jednou za čas jako člen zastupitelstva,“ řekl.

Situací se bude zabývat městský výbor ČSSD v Prostějově, který bude spojen s jednáním klubu zastupitelů ČSSD. „Předpokládám, že nástupce bude z naší strany, takže se asi budeme bavit o tom, kdo by to měl být,“ řekla šéfka prostějovské ČSSD Zuzana Bratterová. O Pišťákově nástupci by poté měla jednat koalice ČSSD s hnutím PéVéčko a KSČM. Zatím město povede první náměstkyně Alena Rašková (ČSSD), která má být i hlavním kandidátem.

Alena Rašková (ČSSD)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK