Náměstek pardubického hejtmana Dušek odmítl podat majetkové přiznání

Náměstek pardubického hejtmana Jaromír Dušek (SPO) odmítl krajskému úřadu předat majetkové přiznání. Tvrdí, že současná podoba zákona o střetu zájmů, který mu povinnost ukládá, nic neřeší. Na případ upozornily Hospodářské noviny.

Bývalý odborář Jaromír Dušek je náměstkem hejtmana už tři roky – majetkové přiznání ale nepodal ani jednou. Tvrdí, že nemá co skrývat, ale chce upozornit na nedostatky v legislativě. Ta podle něj vůbec neřeší prokázání původu příjmů a majetku pro důležité funkcionáře státu, včetně policie, státních zástupců a soudců.

Paradoxní je, že Strana práv občanů v minulosti tvrdě prosazovala zákon o střetu zájmů. Její předseda náměstkovi Duškovi doporučil, aby majetkové přiznání podal. „Pokud zákon toto ukládá, samozřejmě to povinnost je. Byl bych proti tomuto postoji,“ uvedl Jan Veleba (SPO), předseda strany a senátor. 

Pokuta až 50 tisíc korun

Náměstkovi hejtmana kvůli jeho postoji hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Jak uvedla zastupující ředitelka Krajského úřadu Pardubického kraje Jana Haniková, Dušek je jediný, kdo dokument odmítl odevzdat. 

Přestupek Pardubický kraj postoupil Městskému úřadu v Ústí nad Orlicí, tomu teď běží lhůta 30 dní. Potom rozhodne o případné sankci. „V tom případě sednu a ten naprosto nesmyslný, zbytečný papír vyplním,“ uvedl Jaromír Dušek (SPO), náměstek hejtmana Pardubického kraje.

Dalším členem Strany práv občanů, který má problémy s podáním majetkového přiznání, je kancléř Vratislav Mynář. Odevzdal přiznání za rok 2013, dokument za loňský rok zatím nezveřejnil.

Jaromír Dušek odmítl podat majetkové přiznání (zdroj: ČT24)