Soud zprostil viny policisty obžalované z loupeže

Krajský soud v Ostravě osvobodil pro nedostatek důkazů tři policisty a jednoho podnikatele, kteří se zodpovídají z brutálního loupežného přepadení na Karvinsku. Podle obžaloby vtrhli maskovaní a ozbrojení do domu zámožného podnikatele z Rychvaldu, spoutali ho, jeho ženu i tříleté dítě a uloupili z trezoru tři miliony a šperky. Podle senátu se nepodařilo jasně prokázat, že to udělali právě oni. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

 Všichni obžalovaní se hned u soudu vzdali práva na odvolání. Státní zástupce uvedl, že zprošťující verdikt u všech nečekal a na odvolání si ponechal lhůtu. V případu z listopadu 2011 chybí od začátku přímé důkazy a podezřelí vinu odmítají. Tvrdí, že podnikatele neznají a v jeho domě nikdy nebyli. Podle obžaloby je usvědčují především pachové stopy nalezené na místě činu - na trezoru, na poutech, kterými byly oběti svázané, na sekeře, kterou rozbili dveře a měli ji také použít k zastrašování.

Pachové stopy jako důkaz nestačí

I když soudce řekl, že policejní psi se při identifikaci pachových stop nepletou, k jejich odsouzení nestačí. „Nemůže to být jediný usvědčující důkaz,“ zdůvodnil osvobozující verdikt soudce. Zdůraznil, že podle současné právní praxe je potřeba považovat pachové stopy jen za podpůrný a nepřímý důkaz.

Během soudního projednávání se navíc objevily nejasnosti, které zpochybňují vinu obžalovaných. Například sám majitel domu Maroš Gajdošík opakovaně tvrdil, že jeden z obžalovaných na místě činu vůbec nebyl. U dalšího podezřelého zase vzbuzuje pochybnosti to, že podle výpisu telefonních hovorů měl v době loupeže dvacetiminutový telefonát se spolužačkou z vysoké školy. „Poškození se nezmínili, že by některý z útočníků během loupeže tak dlouho telefonoval,“ řekl soudce.

Soud osvobodil policisty obžalované z loupeže

Senát ale odmítl spekulace obhajoby, že oloupený je nedůvěryhodný a mohl vše zinscenovat. „O tom, že se loupež stala, pochybnosti nejsou. Není však bezpečně prokázáno, že ji spáchali právě obžalovaní,“ shrnul předseda senátu. Loupež se stala v listopadu 2011. Čtyři útočníci v černých kombinézách s nápisem policie, maskováni kuklami a s pistolemi či jejich atrapami v rukou vnikli na pozemek Gajdošíkových. Do domu se dostali přes terasu, dveře rozbili.

Policejní akce, křičeli prý útočníci

„Křičeli, že je to policejní akce. Museli jsme si lehnout na zem. Pak přišel syn a začal plakat. Jeden z útočníků mne udeřil sekerou do hlavy,“ líčil Gajdošík. Popsal, že jeho i ženu svázali v koupelně, dítě přivázali kabelem k počítači. Ženu hrozbami donutili, aby prozradila, kde mají trezor, a přiměli ji, aby ho otevřela. Údajně vzali hotovost v korunách a eurech v hodnotě tři miliony a šperky za asi 16 tisíc.

Gajdošík tvrdí, že jednoho z útočníků zná z hospody, prý ho poznal podle hlasu a chůze. Vyšetřování trvalo několik let. Jako prvního kriminalisté obvinili Gajdošíkem označeného policistu Jiřího Glace, poté další dva příslušníky policejní pořádkové jednotky. Po zahájení stíhaní je nadřízení postavili mimo službu. „Obžalované bylo složité identifikovat, protože všichni byli při loupeži maskovaní,“ uvedl státní zástupce Marián Mácha.