V Mostě se rozpadla koalice – Severočeši opustili komunisty a ANO

Koalice na mostecké radnici se rozpadla. Hnutí Severočeši Most vypovědělo smlouvu ANO 2011 a KSČM. Podle zastupitelkyně za Severočechy Aleny Dernerové stojí za rozpadem neshody mezi vládnoucími stranami.

„Tímto momentem otvíráme jednání napříč politickým spektrem. Ukončili jsme koalici, čímž se otevřeli další možnosti vyjednávání o budoucí koalici,“ řekla Dernerová.

Už v červnu prý mělo hnutí na zastupitelstvu problém s koaličními partnery, od té doby se prý třecí plochy stále zvětšovaly: „Každý měl jiný úhel pohledu. Koaliční partneři navíc hlasovali proti nám.“ Další zastupitelé téměř sedmdesátitisícového Mostu se zatím nechtěli k rozpadu koalice vyjadřovat.

Mosteckou koalici spolu se Severočechy Most, kteří mají 18 mandátů, tvořilo hnutí ANO se šesti mandáty a KSČM s pěti mandáty. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu měla koalice dohromady 29 hlasů. Primátorem byl doposud Jan Paparega, který jako nezávislý v loňských volbách kandidoval pod hlavičkou Severočechů. V zastupitelstvu má dále deset mandátů sdružení Mostečané Mostu, po třech mandátech mají ČSSD a ODS.

Most představuje už několikátý regionální neúspěch hnutí ANO. V Ústeckém kraji se už v červnu rozpadla koalice ANO a hnutí PRO! Ústí. Část hnutí na zastupitelstvu odvolala celou radu a dohodla se na spolupráci s Ústeckým fórem občanů (UFO). Předsednictvo hnutí ANO poté zrušilo oblastní organizaci v Ústí nad Labem. V Českých Budějovicích se rozpadla koalice ANO, Občané pro Budějovice (OPB), TOP 09 a KDU-ČSL.