Letecká záchranka v Českých Budějovicích má nový heliport

Letecká záchranná služba Jihočeského kraje má nové sídlo. Vybudoval ho kraj za 60 milionů v areálu českobudějovického letiště. Na rozdíl od dosavadních prostor mají teď záchranáři moderní heliport, který může poskytnout zázemí i policii nebo hasičům.

Na Letišti Hosín na sever od Českých Budějovic měla záchranka zázemí 21 let. Prostory už ale byly nevyhovující. Celý areál je totiž volně přístupný a heliport nebylo možné zabezpečit, například oplotit. Záchranáři neměli ani jistotu volného vzdušného prostoru, protože tam létají i soukromá letadla.

Teď už ale záchranáři provizorně využívají nové stanoviště – zázemí mají na letišti v Českých Budějovicích. Lety vrtulníku řídí letiště tak, aby měl vždy přednost. „Heliport Letecké záchranné služby je jižně od vzletové a přistávací dráhy, a proto je snazší koordinace s provozem,“ řekl Ladislav Ondřich, ředitel Letiště České Budějovice.

Nový heliport má světelný signalizační systém i pro zhoršené podmínky viditelnosti. A je taky blíž budějovické nemocnici. „Dolet vrtulníku z nemocničního heliportu je zhruba o 4 minuty kratší, než byl dolet na Hosín,“ řekl Zdeněk Svoboda, pilot vrtulníku.

Prostory se do budoucna stanou zázemím i pro novou výjezdovou posádku. Letecká základna je navíc dimenzovaná i pro případ mimořádných událostí a využívat by ji mohly i ostatní složky integrovaného záchranného systému – policie a hasiči.

O novou základnu usilovala Letecká záchranná služba téměř deset let. Zatím tam ještě létá ve zkušebním provozu. Už o víkendu ale sídlo slavnostně otevře.

Nový heliport v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)