ODS se neúspěšně pokusila odvolat pražské radní

Opoziční zastupitelka a předsedkyně klubu zastupitelů ODS Alexandra Udženija na jednání pražského zastupitelstva neúspěšně navrhla zařadit na program odvolání radních. Důvodem bylo podle ní špatné fungování rady a spory ve vládní koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Většina zastupitelů vládní koalice se ale při hlasování o návrhu postavila proti nebo se zdržela hlasování. Primátorka Adriana Krnáčová později připustila, že by se náměstkovi Stropnickému mohly vrátit zpět nedávno odebrané kompetence.

Návrh podala Udženija po schválení celkového programu jednání v rámci takzvaného dozařazení bodů, na které mají zastupitelé právo. „Ukázalo se, že nám spousta lidí lhala, když například ČSSD tvrdila, že když padne návrh na odvolání Matěje Stropnického (SZ), bude hlasovat pro, nebo pan radní Hašek (ANO) když říkal, že situace v koalici je neudržitelná,“  řekla Udženija.

Opoziční TOP 09 se již dopoledne v rámci diskuse k programu jednání neúspěšně pokusila hlasování o odvolávání radních zařadit – pro hlasovalo pouze 25 z 63 přítomných. „Kdybyste byli jen trapní, je to vaše věc. Tato rada ale není schopna řídit město,“ řekl předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Opoziční zastupitel Alexander Bellu (ODS) uvedl, že fungování města je paralyzováno a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl, že město zřejmě řídí stínový primátor Andrej Babiš (ANO). V průběhu jednání návrhy opozice nikdo z koaličních zastupitelů nekomentoval.

  • Městská rada má 11 členů a koalice má v 65členném zastupitelstvu většinu 33 hlasů.

Program jednání zastupitelé řešili s několika přestávkami celé dopoledne. Jeho definitivní znění schválili až před 12:30.

Spory v koalici ANO, ČSSD a Trojkoalici se rozhořely před několika týdny, kdy nechala primátorka Adriana Krnáčová (ANO) odebrat svému náměstku Matěji Stropnickému (SZ) některé kompetence. Jako důvod tehdy uvedla jeho neschopnost. ANO a ČSSD následně deklarovaly, že Stropnický má skončit. Na čtvrtečním jednání zastupitelstva pro jeho odvolání ale jejich zástupci nehlasovali. 

Získá Stropnický odebrané kompetence zpět?

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ve čtvrtek navíc připustila, že náměstkovi Matěji Stropnickému (SZ) by se mohla problematika pražských stavebních předpisů a Institutu plánování a rozvoje do gesce vrátit.  

„Jakmile budou pražské stavební předpisy po notifikaci, klidně mu můžou být zase navráceny do gesce. Teď ten proces probíhá a dopracováváme připomínky, pak budou odeslány na ministerstvo a k notifikaci a pak se mohou zase vrátit zpátky," řekla Krnáčová.

Ve čtvrtek primátorka taky uvedla, že se svým náměstkem Stropnickým může i nadále spolupracovat a že ho ani nechtěla odvolávat: „Pro mě je Matěj Stropnický velice inteligentní člověk, jenom asi nezvládá některé procesy, které je potřebné ošetřit,“ dodala. 

Ranní protest před budovou magistrátu

Před budovou magistrátu se ráno sešly asi dvě desítky lidí – podporují setrvání náměstka Stropnického ve funkci a jde jim o prosazení jeho verze Pražských stavebních předpisů.

Na happeningu zahráli scénku, kde postavy s maskami primátorky a náměstka Petra Dolínka (ČSSD) byly při hlasování vedeny jako loutky postavami zastupitele Karla Březiny (ČSSD) a předsedkyní pražské organizace ANO Radmilou Kleslovou.

ODS vyzvala k sestavení nové koalice

Pražská koalice má v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Opoziční TOP 09 již dříve uvedla, že o případné nové koalici je připravena jednat teprve ve chvíli, kdy se koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice rozpadne. 

Pražský zastupitelský klub ODS vyzval ve čtvrtek dopoledne TOP 09, zastupitelský Klub nezávislých a Trojkoalici (SZ, KDU-ČSL a STAN) k jednání o sestavení nové koalice na magistrátu hlavního města. Uvedla to předsedkyně klubu ODS a místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Pokud by se strany dohodly, měly by v 65členném zastupitelstvu 31 hlasů, nedosáhly by tedy na většinu. Zástupci TOP 09 a nezávislých reagovali ale zdrženlivě.

„ODS je znepokojena tím, jak současná koalice spravuje naše hlavní město, které se nerozvíjí a je paralyzováno spory mezi ANO, ČSSD a Trojkoalicí,“ píše ve výzvě ODS.