Mezi pracovníky znojemské nemocnice řádí epidemie

Pracovníky Nemocnice Znojmo postihla epidemie. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) onemocnělo více než 100 lidí. Hejtman proto o situaci informoval ministerstvo zdravotnictví. Epidemie se netýká pacientů, a proto není nutné nemocnici uzavírat, řekl Hašek. Celkem má znojemská nemocnice přes 1000 zaměstnanců.

U 116 pracovníků znojemské nemocnice se objevily příznaky jako zvracení, ojediněle pak průjem. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví se jako pravděpodobná nákaza jeví takzvaná stafylokoková enterotoxikóza. Jde o otravu z potravin, zaměstnanci se zřejmě nakazili jídlem, které bylo určeno pro personál.

Podle mluvčí nemocnice Marcely Půčkové nebyl nikdo ve vážném stavu. „Byla to spíš lehčí forma. Nikdo nebyl hospitalizovaný, nikdo neskončil na kapačkách. Jsme rádi, že se potíže zcela vyhnuly pacientům.“ 

Hygienici už v nemocnici odebrali vzorky, jejich analýza pak má odpovědět na otázku, zda se skutečně jedná o tuto nákazu. Podle hygieniků nejsou pacienti ohrožení, nemocnici proto není potřeba kvůli nákaze uzavírat.

Vedení Nemocnice Znojmo už o problému informovalo ministerstvo zdravotnictví i hlavního hygienika. Situace je nyní v kompetenci krajské hygieny. Ředitel jihomoravské hygieny Jan Mareček nechce do uzavření případu nic komentovat.