Za výbuch domu v Jílovém může podle policie pracovník plynárenské společnosti

Policie obvinila zaměstnance plynárenské společnosti z ublížení na zdraví z nedbalosti. Viní ho z toho, že zůsobil výbuch plynu, který před rokem srovnal se zemí rodinný dům v Jílovém na Děčínsku. Jednačtyřicetiletému muži hrozí zákaz činnosti a až rok vězení.

Výbuch plynu loni v létě v Jílovém na Děčínsku zcela zničil rodinný dům. Uvnitř naštěstí zrovna nikdo nebyl, protože se dům opravoval. I tak ale bylo zraněno sedm lidí, z toho jeden člověk těžce.

Majitel domu tehdy nechtěně při stavbě lešení probodl plynovod. Podle kriminalistů se ale přivolaný technik dostatečně nesnažil výbuchu zabránit. „Muž byl vyzýván k uzavření plynové přípojky vedené k tomuto domu, nicméně to neučinil," uvedla mluvčí děčínské policie Petra Trypesová.

Technik měl požádat sousedy v ulici, aby potrubí vykopali. Výbuch pak zranil právě ty, kteří se seběhli na pomoc. Podle policie nebylo plynové potrubí zakopáno v odpovídající hloubce.

Podle policie nebyla přípojka dostatečně hluboko (zdroj: ČT24)

Společnost RWE však odmítá, že by její pracovník pochybil: „Pracovník RWE se nedopustil žádného porušení pracovních předpisů, ani z jeho strany nedošlo k žádnému pochybení," uvedl mluvčí společnosti Pavel Zajíc. Plynaři nicméně po výbuchu změnili své předpisy: nově k velkým haváriím vyjíždějí dva technici a také okamžitě volají hasiče.