Brňané na privatizaci nakonec kývli. Domy ale nakoupí dráž

První tři bytové domy z pozastavené privatizace jdou v Brně znovu do prodeje. V úterý to schválilo zastupitelstvo. Obyvatelé domů souhlasili s novými podmínkami. Město jim byty prodá za cenu místně obvyklou se slevou 25 procent, oproti slibu předchozího vedení města ale budou byty nakupovat výrazně dražší.

Bytové domy v brněnských ulicích Černopolní, Filipova a Staňkova přejdou z majetku města do vlastnictví jejich současných nájemníků. Privatizaci tří domů v úterý schválili brněnští zastupitelé.

Město nemovitosti prodá za cenu stanovenou znalcem, ze které kupujícím čtvrtinu sleví. Oproti původně slibované částce, za kterou chtělo domy privatizovat minulé vedení města, ale musí kupující sáhnout do kapsy mnohem hlouběji. Ještě loni na podzim měli slíbený nákup za třetinovou cenu.

Právě výrazná sleva na 25 privatizovaných domů vedla po komunálních volbách nové vedení města k tomu, že privatizaci vystavilo dočasnou stopku. Radní se obávali, že by město prodejem porušilo zákon a svoji povinnost řádného hospodáře. V dubnu pak rada rozhodla, že město bude do budoucna prodávat byty za cenu místně obvyklou. Čtvrtinová sleva pro současné kupující má být kompenzací za změnu podmínek, se kterými nájemníci většinou nepočítali.

Kupující jsou rádi, že se privatizace chýlí ke konci. "U nás se privatizace chystala už před devíti lety, a proto jsme to nechtěli protahovat. Dohodnutou cenu považujeme za kompromis, který se podařilo s městem dohodnout," řekl předseda Bytového družstva Filipova 14, 16, 18 Pavel Hrtoň. Podle něj se nakonec byty oproti původním předpokladům prodraží zhruba o 80 procent. "Vzali jsme si úvěr od banky jako družstvo s tím, že se členové družstva smluvně zavázali hradit splátky svého podílu," dodal Hrtoň. 

Většina nájemníků s městem jedná

Obyvatelé prvních tří domů už s novými podmínkami souhlasili. „U dalších 16 domů vyjednáváme. Došli jsme u nich k dohodě, že uděláme revizní odhadní posudek na cenu bytů,“ uvedl brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Město totiž mělo jeden posudek, obyvatelé druhý, a proto kvůli odlišnostem vznikne ještě třetí. Ten bude závazný pro obě strany, ať dopadne jakkoliv. Dvě bytová družstva se podle primátora zatím odmlčela.

Pozastavená privatizace obyvatele zmíněných 25 domů na sklonku loňského roku rozlítila, městu dokonce vyhrožovali žalobami. Řada z nich už totiž s nákupem bytů počítala, měli sjednané úvěry a hypotéky. Podle primátora Vokřála ale zatím na město žádná žaloba nepřišla.