Vrchní soud zrušil trest za 14 let starou vraždu mladého barmana

Vrchní soud v Olomouci zrušil čtyřiačtyřicetiletému Janu Prokopovi sedmnáctiletý trest vězení. Ten mu letos v dubnu uložil zlínský krajský soud za to, že údajně v roce 2001 v restauraci na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně ubodal osmnáctiletého číšníka. Údajného pachatele dopadl po letech speciální policejní tým Tempus. Obžalovaný Prokop vinu odmítá.

Kvůli penězům, cigaretám, alkoholu a mobilům ubodal pachatel v roce 2001 v restauraci na zlínském sídlišti Jižní Svahy osmnáctiletého číšníka. Podle státního zástupce i zlínského soudu vraždil Jan Prokop.

Ten byl už od počátku mezi podezřelými, nakonec ho policie dopadla až loni v červnu. Do dříve neúspěšného vyšetřování se zapojil i speciální tým Tempus, jehož úkolem je vyšetřovat letité případy dříve uzavřené bez pachatele.

  • Název Tempus znamená latinsky čas nebo doba.
  • Skupina vznikla v březnu 2013.
  • Zabývá se vyšetřováním zločinů a trestných činů, které byly spáchány v minulosti a i přes intenzivní práci policie se je nepodařilo objasnit.
  • Tempus má jediného stálého člena - velitele týmu. Ten si své kolegy vybírá individuálně ke každému případu.

Verdikt nad Janem Prokopem, který vinu odmítá, padl letos v dubnu. Za vraždu si měl odsedět 17 let za mřížemi. Vrchní soud v Olomouci nyní rozsudek zrušil, což potvrdil i mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský. Důvod rozhodnutí zatím neuvedl.

S odvoláním uspěl i další

Nejde přitom o první případ staré vraždy, kterým se soudy musí zabývat opakovaně. Justice řešila i případ pracovníka ochranky Martina Bódiše, který je podezřelý z vraždy podnikatele z roku 2005. I jeho dopadl po letech tým Tempus. Zlínský soud mu za vraždu už dvakrát uložil čtrnáctiletý trest, olomoucký vrchní soud ale vždy po odvolání obžalovaného rozsudek zrušil a věc krajskému soudu vrátil. Ten tak nyní kauzu projednává potřetí.

Stejně tak se bude muset zlínský soud vrátit i k případu mrtvého barmana. Janu Prokopovi v něm hrozí 12 až 15 let vězení nebo i výjimečný trest.