Formule nastaví na Masarykově okruhu novou rychlostní laťku

Formule 1 o víkendu nejspíš pokoří traťový rekord brněnského okruhu. Dva monoposty, které bojovaly v šampionátu F1 zhruba před deseti lety, se představí o víkendových závodech seriálu BossGP. Budou to vůbec nejrychlejší vozy, které kdy v Česku soutěžily.

Objet celý Masarykův okruh rychleji než za minutu a třiačtyřicet sekund? Držitelem dosavadního rekordu brněnské trati je bývalý pilot F1 Jerome d'Ambrosio. Právě jemu patří zmíněný čas, kterého dosáhl při své exhibiční jízdě monopostu F1 Renault v roce 2010.

Možná už tento víkend ale traťový rekord padne. Překonat se ho pokusí třeba monopost Toro Rosso. Formule, která ještě v roce 2006 jezdila světový šampionát, už dorazila do Brna a tým začal s přípravou na víkendový start.

Bez komentáře: Formule 1 na Masarykově okruhu (zdroj: ČT24)

Nastavení vozu dnes už ovládají počítače. Pod karbonovými kapotami je asi tisícovka různých čidel, která o formuli poskytují detailní informace. O tom, jak složitý stroj monopost F1 je, svědčí i náročnost startovací procedury: mechanikům trvá až tři hodiny. Musí třeba vypumpovat všechny tekutiny z motoru a ohřát je.

Vyspělou techniku lze podle mechaniků přirovnat snad jen ke kosmickým plavidlům. „S těmi počítači vypadá velmi moderní, ale řídit a ovládat to je jednodušší než v 80. letech. Takže pokud máte peníze, můžete řídit F1,“ svěřil se jezdec Ingo Gerstl. Druhou „vysloužilou“ formulí, která do Brna dorazila, je Jaguar R5, do něhož usedne Nizozemec Klaas Zwart.