Průjezd kamionů zakázán, hlásají cedule před Velkým Meziříčím

Už týden nesmí Velkým Meziříčím projíždět kamiony. Radnice tranzitní dopravu zakázala značkou, kterou instalovala na vjezdech do města. O zákaz průjezdu nákladních aut nad 12 tun usilovalo Velké Meziříčí téměř čtyři roky.

Jedni chtějí ušetřit za mýtné, jiní se chtějí vyhnout nehodě nebo kolonám na dálnici. Výsledek byl ale pro obyvatele Velkého Meziříčí stejný: až 600 kamionů, které městem denně projely. Radnice se tomu rozhodla udělat přítrž a na vjezdech do města osadila značky zakazující tranzitní kamionovou dopravu.

„Provoz je tu pořád velký, ale je skutečně znát, že kamionů ubylo. Není tady takový hluk,“ myslí si Jana Vostalová, která bydlí ve Velkém Meziříčí přímo u průtahu městem. Kvůli kamionům se podle svých slov roky pořádně nevyspala. Až poslední týden byl o poznání klidnější.

Velkým Meziříčím projelo šest stovek kamionů denně
Zdroj: ČT24

Radnice doufá, že díky značkám by velkých nákladních aut mohlo ubýt až o třetinu. „Z kanceláře vidím přímo na křižovatku a můžu srovnávat. Dřív tady jezdila spousta nákladních aut, teď mi připadá, že jsou spíš nahoře na dálnici,“ potvrzuje starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid (To pravé Meziříčí).

Čtyřleté úsilí se podle místních vyplatilo

O zákaz tranzitu kamionů město usilovalo čtyři roky. Poslední dokumenty potřebné k povolení získalo ale až letos v květnu. Městskou kasu přišlo opatření na zhruba sto tisíc korun.

Dodržování nových pravidel chce radnice hlídat pomocí kamer, hlídky sem ale posílá i policie. Za první týden zkontrolovala už několik desítek nákladních aut. Žádný kamion, který by v Meziříčí neměl co dělat, ale nechytili. V případě porušení zákazu hrozí řidičům až dvoutisícová pokuta.

Velké Meziříčí není v boji proti kamionům na svých silnicích samo. Loni v prosinci se značek zakazujících tranzitní kamionovou dopravu dočkalo i osm jihomoravských obcí podél dálnice D2. Za zákaz průjezdu nákladních aut nad 12 tun bojovaly obce okolo dálnice dva roky. Kamiony v obci odmítly Starovičky, Hustopeče, Velké Němčice, Nosislav, Židlochovice, Vojkovice, Holasice a Rajhrad.