Policie stíhá manažery softwarových firem kvůli veřejným zakázkám

Policisté z ostravského Útvaru pro boj s organizovaným zločinem obvinili celkem dvacet lidí a osm firem kvůli údajným manipulacím s veřejnými zakázkami na elektronizaci státní správy v hodnotě přes 438 miliard korun. Hlavní větev tvoří deset manažerů, kteří podle policie fungovali jako organizovaná zločinecká skupina. Jsou podezřelí z ovlivňování zakázek v několika městech.

Podle serveru Echo24.cz obvinění souvisí s velkým loňským zátahem protikorupční policie na radnicích v Olomouci, Přerově a Zlíně, na hejtmanstvích ve Zlíně a Olomouci nebo v sídle olomoucké firmy Tesco SW. Její majitel Josef Tesařík měl být podle serveru jedním z obviněných manažerů. Stíhání se má týkat také firem AutoCont, Mois, Gordic, Merit Group, A-Scan, Eunice Consultin a rovněž telekomunikační společnosti Telefónica 02.

Mluvčí Tesco SW Tomáš Jelínek prohlásil, že nikdo ze zaměstnanců či členů vedení firmy žádné obvinění neobdržel. "Vedení společnosti je přesvědčeno, že všichni pracovníci firmy postupovali dle zákona a je připraveno toto stanovisko obhájit u soudu. Celou věc vnímáme jako důsledek konkurenčního boje. Zpráva v médiích o obvinění Josefa Tesaříka, generálního ředitele a majitele Tesco SW, není pravdivá," uvedl Jelínek.

Policie stíhá manažery softwarových firem kvůli veřejným zakázkám

Mezi vyšetřovanými firmami má být například ostravská společnost AutoCont, která se podílela na projektu Internet do škol, za který stát zaplatil zhruba dvě miliardy korun. „Naše  společnost se domnívá, že k žádnému nezákonnému jednání nedošlo,“ uvedl předseda představenstva firmy Jaroslav Biolek.

Vyšetřování všech podezřelých probíhá na svobodě. „Nejprve bylo obviněno deset osob a osm firem. Tvoří hlavní větev případu, která čelí také obvinění pro účast na organizované zločinecké skupině. Poté bylo zahájeno stíhání dalších deseti podezřelých, kteří nebyli členy skupiny, ale na trestné činnosti se různou měrou podíleli,“ potvrdil státní zástupce olomoucké pobočky vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Mezi podezřelými jsou údajně i komunální politici a úředníci.

Podezření se týká tendrů operačního programu ministerstva vnitra

Podle Echa24 jsou obvinění podezřelí ze sjednávání výhod při veřejných soutěžích, poškození zájmů Evropské unie nebo porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. „Některým obviněným je kladena za vinu manipulace s celým procesem zakázek, a to od tvorby zadávací dokumentace až po jejich průběh,“ doplnil Šereda. 

Vyšetřované IT společnosti
Zdroj: Echo24.cz

Konkrétně mělo jít o tendry Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra, který rozděluje peníze z evropských fondů a dotuje mimo jiné zavádění a rozvoj informačních technologií ve veřejné správě, například na radnicích. Případem se zabývá ostravský policejní útvar pro boj s organizovaným zločinem. Prověřování začalo v roce 2012. Trestná činnost se má týkat let 2009 až 2014 a zakázek za 438 milionů korun.

Policie prověřuje Tesco SW i kvůli další velké zakázce

Firma Tesco SW, která má figurovat mezi vyšetřovanými firmami, je také dodavatelem elektronického monitorovacího systému za více než miliardu korun, který měl pro ministerstvo pro místní rozvoj evidovat všechny evropské dotace v letech 2014 až 2020. Evorpská komise loni požádala o audit tohoto projektu. Podle jeho závěru se zakázka až dvojnásobně prodraží. Auditoři z ministerstva financí navíc mají podezření na podvodné jednání a kartelovou dohodu s firmou Datasys. Na resortu pro místní rozvoj kvůli tomu na jaře zasahovala protikorupční policie.