V Brně unikal plyn. Hasiči evakuovali byty i školu

V Arménské ulici v Brně došlo v pátek ráno k masivnímu úniku plynu. Hasiči evakuovali tamní základní i mateřskou školu a přilehlý obytný blok, celkem se evakuace dotkla více než šesti stovek lidí. Po 10. hodině už měli plynaři únik provizorně zatěsněný. Nikdo nebyl zraněn.

„Museli jsme evakuovat děti ze školy a školky, protože k úniku plynu docházelo právě mezi těmito dvěma areály. Děti ze školky byly na obecním úřadě, žáci ze školy se ve skupinkách pod dohledem učitelů pohybovali po sídlišti,“ popsal situaci mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Dalších 25 lidí muselo opustit byty v okolí. „Celkem bylo evakuováno 625 osob,“ dodal mluvčí.

Bez komentáře: V Arménské ulici v Brně unikal plyn (natočeno mobilem) (zdroj: ČT24)

K havárii došlo v ulici Arménská v brněnské části Bohunice. Na místě zasahovalo devět jednotek hasičů i plynaři. Těm se podařilo po 10. hodině únik plynu provizorně zastavit. Podle regionálního mluvčího RWE Pavla Zajíce plynovod narušila stavební firma při opravě chodníku.

Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška o zásahu v Arménské ulici (zdroj: ČT24)

„Nyní je již únik zajištěn a oprava by měla být hotova asi za tři hodiny. Pracovníci RWE se budou snažit provést opravu bez odstávky odběratelů a tudíž bez omezení dodávky plynu v oblasti,“ uvedl Zajíc.

„S poškozením plynových přípojek se hasiči setkávají na stavbách poměrně často. Málo kdy je však nutné evakuovat takový počet osob, jako dnes dopoledne,“ potvrdil Mikoška. Poslední větší evakuaci při podobné události řešili hasiči loni v únoru ve Vyškově, kde bylo nutné evakuovat 328 osob.