Matěj Stropnický: Hlavní potíž pražské koalice je v propojení Kleslové a ČSSD

Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) je v centru pozornosti médií a mnohými označován za jablko sváru koalice, která hlavní město řídí. Pes je ale podle něj samotného zakopán v zákulisním propojení sociálních demokratů a části zastupitelského klubu hnutí ANO přes starostku Prahy 10 Radmilu Kleslovou. Označil ji za temnou zákulisní hráčku, která si nepřeje transparentní nastavení pravidel. Její pokyny předsedovi zastupitelů ANO Michalu Haškovi jsou prý na magistrátu obecně známé.

Stropnický podle svých vlastních slov věděl před svým jmenováním do pozice náměstka primátorky, do čeho jde. Člověk prý narazí, když i po svém zvolení prosazuje politiku, kterou před volbami sliboval. Nepovažuje to za žádné překvapení a nepřekvapuje to dnes podle něj už ani voliče. Spor o jeho osobu v radě nepovažuje za osobní animozitu mezi ním a primátorkou Adrianou Krnáčovou: „To já úplně vylučuji. Paní primátorky si velmi vážím i po měsíci a půl, kdy na mou adresu z jejích úst zazněla, řekněme, nespravedlivá slova.“

Hlavní tlak na jeho odvolání přichází podle něj samotného především z ČSSD a z části hnutí ANO, která má k sociálním demokratům blízko. Toto propojení funguje hlavně přes bývalou členku ČSSD a starostku Prahy 10 Radmilu Kleslovou. Stropnický má za to, že i sama primátorka Krnáčová vystřízlivěla v postoji vůči těmto hlavním tlakům, kterým podle něj dělala do nedávna „beranidlo“. „Myslím, že paní primátorka postupně procitá z takového snu o tom, že ANO v Praze je nějak krystalicky čistý subjekt, který nemá žádnou politickou minulost. Začíná si uvědomovat, že valná většina jejího klubu je ovládána paní Kleslovou (….), která ještě před dvěma lety byla členkou a funkcionářkou ČSSD. Tohle je ta vazba, která tvoří problém uvnitř koalice,“ uvedl.

Telefon předsedy zastupitelů ANO zvoní neustále, ozývají se v něm pokyny od Kleslové

Vliv Kleslové se prostřednictvím klubu pražského hnutí ANO projevuje navzdory faktu, že nesedí ani v zastupitelstvu Prahy. Někteří členové klubu si to podle Stropnického už také uvědomují. „Paní Kleslová má takový nástroj. Je to telefon pana Haška, který je předsedou zastupitelů ANO. Tento telefon neustále drnčí a zaznívají v něm pokyny paní Kleslové. To je na magistrátu obecně známá věc,“ opřel se do zákulisní reality klubu ANO Stropnický v pořadu Interview ČT24.

Matěj Stropnický v Interview ČT24: Kleslová je temná zákulisní postava (zdroj: ČT24)

A otevřeností nešetřil ani nadále - Radmilu Kleslovou označil za zákulisní hráčku, a těm podle něj záleží na tom, aby věci neměly pravidla, aby bylo co nejméně zřejmé, jak se rodí návrhy a kdo za nimi stojí. Protože „nejlepší postavení pro zákulisní postavy jsou tam, kde neexistují transparentní pravidla.“ Zákulisní machinace podle Stropnického nepatří do dobrého obrazu vedení města. „To je potřeba eliminovat. Je potřeba umět vysvětlit, jak věci fungují, jak se rodí jednotlivá rozhodnutí. A paní Kleslová je naopak hráč v pozadí, který je rád, když se o rozhodnutích a těch, kdo je ve skutečnosti přijímá, ví co nejméně,“ uvedl.

Územní rozvoj je pro někoho zlatý důl

V oblasti územního rozvoje vnímá Stropnický velmi mnoho podezřelých záměrů, za které, jak si myslí „vybírá někdo tučné zpropitné.“ Je si vědom toho, že toto se dělo už v minulosti. Má za to, že klíč tkví v tom, že současný systém něco takového umožňuje. Právě proto se podle svých slov snaží pravidla přenastavit tak, aby systém něčemu podobnému vzdoroval.

Potíž vidí primátorčin náměstek také ve Výboru pro územní rozvoj, v jehož čele sedí sociální demokrat Jan Slezák. „Ten je znám už z předlistopadové éry. A Karla Březinu představovat zcela nepochybně nemusím. To jsou dva zastupitelé, kteří ve výboru sedí,“ zdůraznil Stropnický a na vysvětlenou dodal, že výbor rozhoduje o tom, z kterého pozemku stavební parcela bude, nebo nebude. Tento výbor jedná velmi netransparentně, tvrdí. Odkázal na část přepisů odposlechů z kauzy nepravomocně odsouzeného soudce Havlína, kde je také informace o tom, že Karel Březina nabízel změnu územního plánu jako protislužbu za zproštění obžaloby, které nakonec opravdu zproštěn byl.

Karel Březina a Radmila Kleslová
Zdroj: ČT24

O propojení bývalé sociální demokratky Radmily Kleslové a Karla Březiny hovoří i opoziční zastupitelé Prahy. Bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nedávno pro ČT otevřeně řekl, že  tandem dokonce ze zákulisí řídí celé město. „Prahu řídí vlastně pan Březina a paní Kleslová a to je pro Prahu velmi špatná zpráva,“ řekl s tím, že stávající koalice ani fungovat nemůže.

  • Napjaté vztahy v radě se vyhrotily v srpnu poté, co radní neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ). Problematiku pražských stavebních předpisů převzala místo Stropnického do gesce Krnáčová, přičemž Trojkoalice už dříve uvedla, že by takový krok považovala za porušení koaliční smlouvy.
  • Krnáčové pak její zastupitelský klub koncem srpna vyjádřil nedůvěru a někteří jeho členové už mluvili o tom, že budoucnost primátorky v čele města je zpečetěna. Zachránil ji až předseda hnutí a vicepremiér Andrej Babiš, po jehož intervenci se klub k podpoře Krnáčové vrátil.