Na Dny NATO přijede také elitní ženská jednotka z Jordánska

Letošní vojenské přehlídky Dny NATO v Mošnově se poprvé zúčastní také Jordánsko. Vyšle tam elitní speciální jednotku tvořenou ženami, která bojuje s Islámským státem. Na největší vojenské přehlídce ve střední Evropě představí svou techniku celkem šestnáct zemí.

Stíhačky, dopravní letadla, tanky a další nejmodernější i historickou techniku si mohou zájemci zdarma prohlédnout ve dnech 19. a 20. září na letišti Leoše Janáčka v Mošnově.

Výjimečná bude účast elitní ženské jednotky z Jordánska. „V arabském světě je to opravdu unikát, protože ženy tam běžně v armádě neslouží,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním pořadatelem.

Jordánky předvedou osvobození rukojmích

Jordánky se předvedou v dynamické ukázce. „Půjde o výsadek z vrtulníku a osvobození rukojmích,“ uvedl velitel Vzdušný sil Armády České republiky Libor Štefánik. Pavlačík dodal, že Jordánsko je jednou z frontových zemí, které přímo aktivně bojují se zločineckou organizací Islámský stát. „Osvobození rukojmích bude ukázkou jejich reálného výcviku,“ zdůraznil.

Reportáž: Organizátoři Dnů NATO představili program

Po oba dny bude připraveno osm hodin dynamických ukázek. V neděli odpoledne to bude třeba průlet letounu P-3 Orion norského královského letectva. Pro velký úspěch v minulém roce se do Mošnova vrátí i americký konvertoplán CV-22B Osprey.

Nástupce Albatrosu bude mít premiéru

Premiéru v Mošnově bude mít také prototyp nového cvičného letounu z firmy Aero Vodochody, který má nahradit legendární Aero L-39 Albatros. Už teď je o něj ve světě velký zájem. Ve vzduchu ho ale diváci neuvidí. „Není to, bohužel, možné, ale myslím si, že i statická ukázka bude velmi atraktivní,“ řekl Pavlačík.

Speciálním partnerem Dnů NATO bude letos Švédsko, které přepraví do Mošnova také svou těžkou pozemní techniku. Velkou pozornost zřejmě vzbudí letka historických proudových letounů. „Budou to zejména předchůdci soudobých gripenů – Vigen a Draken. Jsou to úžasné letouny,“ řekl Štefánik.

Dny NATO 2013 - transportní letadlo An-124 Ruslan
Zdroj: René Flugar/ČTK

Návštěvníci budou moci letos poprvé využít nové nádraží, které vede přímo na mošnovské letiště. Budou tam zastavovat pravidelné vlaky i mimořádné soupravy vypravené z Prahy a Brna. O Dny NATO je tradičně obrovský zájem. Loni přilákaly téměř čtvrt milionu lidí.