Opravy chodeb pod sady v Olomouci začnou do konce roku

Smetanovy sady v Olomouci, kde se před dvěma roky propadlo do pětimetrové hloubky roční dítě, stále nejsou zcela bezpečné. Je tam pět míst, kde hrozí propad do historických podzemních chodeb. Zatím jsou jen provizorně oplocené a zajištěné betonovými zábranami. Práce na trvalém zpevnění katakomb by měly začít do konce roku.

Původně měly začít opravy nebezpečných částí chodeb, které byly vybudovány za vlády Marie Terezie k obraně města, letos na jaře. Podle mluvčího Výstaviště Flora Olomouc, které je správcem sadů, zdržení způsobila mimo jiné řada jednání vyplývající z toho, že chodby jsou památkově chráněné.

Stavební povolení bude do konce října

„Institucí, které do toho měly co říci, bylo hodně – od oddělení památkové péče po Národní památkový ústav. Vyžadovalo to spoustu náročných jednání,“ uvedl mluvčí městské společnosti Adam Fritscher. Příprava zabezpečení rizikových míst je ale u konce a stavební práce, které by měly stát necelý milion, by mohly začít do konce letošního roku. „Máme zpracovanou projektovou dokumentaci a do konce října bychom měli dostat stavební povolení,“ doplnil Fritscher.

Vedení města ujišťuje, že ani teď tam návštěvníkům parku nic nehrozí. „Člověk, který by tam šel, se nemůže propadnout. Oplocení je tam hlavně kvůli technice, aby se tam někdo nepropadl třeba při sekání trávy,“ řekl náměstek primátora Olomouce Aleš Jakubec z TOP 09.

Reportáž: Končí přípravy na zabezpečení chodeb

Riziková místa v parku také hlídají strážníci. „Kontrolujeme neporušenost ohraničení a upozorňuje návštěvníky, zejména děti, aby v zájmu vlastního bezpečí do těchto míst nevstupovali,“ řekl mluvčí městské policie Tomáš Musil.

Stovky metrů neprobádaných chodeb

Poté, co se dírou u pařezu propadlo do podzemí dítě, kterému se jen náhodou nic nestalo, nechalo město provést speleologický průzkum chodeb. Speleologové prozkoumali asi šest set metrů a objevili pět problematických míst. Nestabilní jsou především výklenky v bočních chodbách. „Za druhé světové války došlo v těchto místech k odebírání suti. Nikdo pak už výklenky nepodepřel ani jinak nezabezpečil,“ vysvětloval ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Podle speleologů a historiků jsou pod bývalou olomouckou pevností další stovky metrů neprobádaných naslouchacích a takzvaných minérských chodeb, ve kterých byl střelný prach nachystaný k odpálení a zastavení nepřítele. Další průzkum se ale v dohledné době nechystá.