Zákopová válka v pražské koalici trvá – Stropnický je, oč v ní běží

Události v regionech: Schůzka koalice na magistrátu skončila patem (zdroj: ČT24)

Přestože jsou koaliční strany na pražském magistrátu rozhádané a spekuluje se o možném konci spolupráce, ostře sledované a tři hodiny trvající čtvrteční jednání ČSSD, ANO a Trojkoalice žádný posun nepřineslo. Strany dál setrvávají na svých stanoviscích – ČSSD a ANO trvají na odchodu primátorčina náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ), naopak Trojkoalice za ním stále stojí a jeho odchod odmítá.

ČSSD se cítí být vydírána Trojkoalicí, řekli předseda krajského výkonného výboru ČSSD Miloslav Ludvík a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Tím, že zavile trvají na tom, aby zůstal Matěj Stropnický, celý koaliční projekt v podstatě visí na jednom člověku – což si nemyslíme, že je rozumné,“ uvedl Ludvík. Stropnický už dříve řekl, že za postupem koaličních partnerů vůči němu je tlak developerů.

Zda se do zasedání zastupitelstva, které se uskuteční za týden, odehraje ještě nějaké koaliční jednání, není jasné. „Pokud dojde k nějakému posunu, ještě se sejdeme,“ řekl Ludvík. O případném odvolání Stropnického může rozhodnout jedině zastupitelstvo.

Zastupitelé za ČSSD se na začátku týdne shodli, že by pro případný návrh ruce zdvihli. Nikdo ale s návrhem zatím nepřišel. „Pro nás stále trvá, že tato koalice je nejlepší možnou pro Prahu,“ řekl Ludvík. 

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

Pokud by hlasování o odvolání Stropnického iniciovala některá z koaličních stran, nebo pokud by pro odvolání koaliční zastupitelé hlasovali, šlo by podle šéfa pražských zelených Ondřeje Mirovského o porušení platné koaliční smlouvy.

Trojkoalice chce Stropnickému vrátit do gesce Institut plánování a rozvoje

„Odmítli jsme personální změnu, Stropnický je ve funkci na základě koaliční smlouvy, ta stále platí,“ řekl po čtvrtečním jednání předseda klubu a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ). Trojkoalice podle něj požádala, aby rada Stropnickému vrátila do gesce Institut plánování a rozvoje. S požadavkem ale nepochodila.

„Máme přílohu koaliční smlouvy, kde jsou jasně vypsány kompetence. Dolínek – doprava, Stropnický – územní rozvoj. A tato věc tam organicky patří, byť poskytuje služby pro další. Tudíž by logicky měl na tuto část pravomocí dohlížet,“ vysvětlil snahu o navrácení Institutu plánování a rozvoje do gesce Stropnického Petr Štěpánek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) uvedl, že Stropnický o žádné kompetence nepřišel. „Dále dělá územní plán i všechno, co má dělat. Ve svých pravomocích, gescích může v plné míře využívat zázemí této instituce. Pro něj se nic nezměnilo, pouze to, že se osobně cítí podveden,“ uvedl Dolínek.

S tím ale Stropnický nesouhlasí. „Gesce je územní rozvoj. Pokud ale nemá být bezzubá, potřebuje nástroje, lidi, kteří ji budou realizovat, a finance," řekl Stropnický. Podle něj mu po odebrání IPR s ročním rozpočtem asi 300 milionů zůstaly jen magistrátní odbory s rozpočtem kolem osmi milionů korun.

Podle Krnáčové by měl Iinstitut plánování a rozvoje více sloužit všem radním. „Tím by pan náměstek měl volné ruce, aby se mohl plně věnovat metropolitnímu plánu,“ dodala primátorka Krnáčová.

Koaliční strany budou dál jednat

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) zatím ještě koaliční jednání o budoucnosti Stropnického neskončila. Obě strany podle ní vyjádřily vůli v nich pokračovat. Strany se znovu sejdou před čtvrtečním jednáním zastupitelstva.

ČSSD i ANO o zachování současné koalice jednoznačně stojí, podmiňují ji ale výměnou Stropnického. „Myslíme si, že kdyby byl nahrazen kýmkoliv jiným z té strany, tak to nebude problém,“ řekl po jednání Ludvík. „Problém je v jeho případě dlouhodobý. (...) Zasahuje to i vládní úroveň,“ uvedl v Událostech, komentářích náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek (ČSSD).

„My budeme v každém případě hlasovat proti odvolání Matěje Stropnického,“ uvedl ve vysílání ČT24 Jan Wolf (KDU-ČSL), radní hl. m. Prahy za Trojkoalici. „Máme mnohem lepší kandidáty na odvolání z rady hl. m. Prahy. (...) Například radní Nováková za ČSSD,“ podotkl Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu, Piráti.

Podle předsedy klubu a starosty Prahy 4 Petra Štěpánka (SZ) je rozhodnutí o budoucnosti koalice předčasné. „Ty věci jsou v řešení. Jednání se mohou táhnout ještě týdny či měsíce,“ řekl Štěpánek.