Syřané zadržení na jihu Moravy postupně odjíždějí do Německa

Policie během čtvrtka propouští z uprchlických zařízení běžence ze Sýrie, kteří už dříve požádali v Maďarsku o azyl. Celkem jde o zhruba 230 lidí, během dne jich policie propustila asi 50. Možnosti odcestovat mohou využít ti, kteří odmítnou nabídku azylu v Česku. Policisté je odvezou na železniční nádraží a bude na cizincích, zda se vydají do Maďarska, nebo vycestují do Německa. První Syřané s platnými doklady odjížděli z břeclavského nádraží už v noci na čtvrtek.

„Museli jsme opustit Sýrii, nic jiného se nedalo dělat,“ svěřil se osmadvacetiletý Amer. V noci ze středy na čtvrtek čekal s dalšími čtrnácti lidmi na břeclavském nádraží na vlak, který ho měl odvézt za lepší budoucností.

„Míříme do Berlína. Byli jsme tu dva dny, česká vláda nám vystavila doklady, takže teď můžeme cestovat legálně. Na cestě ze Sýrie jsme už 15 dnů, byla to velmi dlouhá a únavná cesta,“ dodal Amer.

Jemu a dalším uprchlíkům pomáhali v noci na nádraží i čeští dobrovolníci. Odjíždějícím rozdávali jídlo a vodu na cestu. „Češi jsou velmi laskaví, každý nám tu dává vodu, jídlo. Jsou to velmi přátelští lidé a jsme za to nesmírně vděční,“ chválil si Amer, který doufá, že si v Německu dodělá vysokou školu.

Bez komentáře: Z Břeclavi odjeli první Syřané do Německa (zdroj: ČT24)

Podobně jako on zamíří na vlaková nádraží i další syrští běženci. Česko totiž přestalo zadržovat ve svých záchytných zařízeních ty Syřany, kteří už požádali v Maďarsku o azyl. „Všichni budou informováni o tom, že mohou požádat o azyl v Česku. Pokud tuto možnost nezvolí, dostanou takzvaný výjezdní příkaz, podle něhož by měli Českou republiku opustit do sedmi dní,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Běžence na vlak doprovodí policie

Aby policie zabránila případným konfliktům mezi cizinci a českými občany, zajistí převoz Syřanů z uprchlických zařízení v Zastávce u Brna na jihu Moravy, Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku a Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku na železniční nádraží.

Ze Zastávky dnes policie propustila tři běžence, z Bělé-Jezové 42 a Vyšních Lhot šest. Zatím není jasné, kolik migrantů bude moci opustit uprchlická zařízení v pátek. Vnitro podle ministra Milana Chovance (ČSSD) ve středu stihlo připravit dokumenty pro 69 občanů Sýrie, které policie může propustit. Podle ministra by se v tomto a příštím týdnu mohlo postupně propouštět 30 až 40 lidí denně.

Syřané propuštění z uprchlického zařízení v Zastávce u Brna
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Bude ale jen na nich, kam se vydají,“ uvedla Rendlová. Za jak dlouho by měli Syřané opustit uprchlická zařízení, nedokázala odhadnout. Podle platných předpisů by se měli tito cizinci vrátit do Maďarska, kde již požádali o azyl. Většina z nich ale směřuje za vidinou lepšího života do Německa.

Dosud lidé ze Sýrie po svém zadržení putovali do záchytných zařízení, kde strávili více než měsíc. Pak museli být propuštěni, protože si je maďarské úřady nepřebraly zpět, i když u nich žádali o azyl.

Podle mluvčí cizinecké policie je české opatření reakcí právě na to, že Maďarsko uprchlíky nepřebírá a v podstatě jsou tak pouze zdrženi na své cestě. V záchytných zařízeních v Česku ale i nadále skončí ti Syřané, kteří v Maďarsku před příjezdem do Česka o azyl nepožádají.

Chovanec: Zařízení pro běžence jsou z 90 procent zaplněná (zdroj: ČT24)

Běženci by mohli zamířit i do Drahonic

Zařízení pro běžence jsou podle ministra vnitra Chovance nyní zhruba z 90 procent zaplněná, Česko ale migrační krizi zvládá. Celkem je v zařízeních přes 1100 míst. Vnitro už dříve uvedlo, že do konce roku jich chce mít 1400. Kapacity by se mohly brzy navýšit o bývalou věznici Drahonice na Lounsku. Ministr ale zatím nechce o otevření zařízení spekulovat.

Chovanec se kvůli migrační krizi v pátek sejde se slovenským protějškem Robertem Kaliňákem. Chtějí řešit, jak zamezit případným problémům, kdyby byla z Maďarska puštěna velká vlna běženců. V pátek se uskuteční také vrcholná schůzka premiérů visegrádské skupiny (V4).

Slovensko podle Chovance sehrálo pro migrační situaci v Česku důležitou roli. V úterý bylo ve vlacích v Břeclavi zajištěno přes 200 uprchlíků. „Se Slováky jsme komunikovali o tom, aby nepřijely další čtyři nebo pět vlaků,“ uvedl Chovanec. Slovensko podle něj „zatlačilo“ na Maďarsko a tím zabránilo, aby vlaky přes Česko projely. „Nám by nezbylo nic jiného, než provést záchyt 1000 lidí,“ dodal Chovanec. Slovákům za pomoc poděkoval.

Maďarsko avizovalo, že dočasně zruší všechny přímé vlaky na západ, včetně spojů přes Českou republiku. Všechny vlaky ale nakonec do Česka přijely, jen s několikahodinovým zpožděním. V Břeclavi, která je první zastávkou všech vlaků z Maďarska, každý vagón prohlíží policisté. Vlaky ale přijíždí téměř prázdné. České dráhy mají pro případný příliv uprchlíků z Budapeště připravené posilové vagóny.

Události: Vlaky z Maďarska přijíždějí prázdné (zdroj: ČT24)