Cesta do Hlubiny Nohavicovy duše. Ve Vítkovicích otevřel klub

Dvouhodinovým recitálem otevřel ve středu písničkář Jaromír Nohavica svůj klub Helingonka. Nachází se vedle vítkovických vysokých pecí ve vstupních prostorách bývalého Dolu Hlubina v Ostravě, které zrekonstruoval architekt Josef Pleskot.

„Přišel čas, abych po putování po světě pozval lidi, aby přijeli za mnou do Ostravy. Přišel také čas, abychom se pochlubili, jak je Ostrava krásná a co všechno tady umíme,“ řekl krátce před otevřením klubu Nohavica. Dodal, že vlastním klubem si slnil dávný sen. Na samotný koncert reportéry s kamerami nepustil.

Josef Pleskot, který navrhl rekonstrukci prostor oválné budovy z padesátých let, uvedl, že v tomto případě neměl vlastní architektonické ambice. „Šlo mi hlavně o to, abych se řešením tohoto prostoru pokusil přečíst duši tak zajímavého a impozantního člověka, jako je Jaromír Nohavica. Byla to pro mě výzva,“ přiznal.

Jaromír Nohavica a Josef Pleskot o klubu Heligonka

V klubu, jehož dramaturgie se má vykrystalizovat postupně, bude sám Nohavica vystupovat třikrát až čtyřikrát za měsíc. Chystá i tematické koncerty, třeba s písněmi Karla Kryla či se sportovní tématikou s názvem Balon šišatý.

Tady se vysoké nebe dotýká tvrdé zeměTady se kuplety zpívají vedle operních áriíTady pan inženýr sedí u jednoho kulatého stolku s paní prodavačkouTady se ve stínu vysokých pecí popíjí káva, protože je po šichtěTady se mluví všemi řečmi, o všem a se všemi
Jaromír Nohavica

Vstupenky na Nohavicovy koncerty, přestože stojí pět set až šest set korun, jsou většinou vyprodané na půl roku dopředu. V klubu vystoupí i řada hostů, například písničkářka Radůza, slovenský bluesman Peter Lipa nebo skupina Fleret. Nohavica chystá s dramaturgem Pavlem Giertlem také swingové taneční večery, sportovní přenosy, filmové projekce nebo kabaretní představení.