Kostely moravskoslezského kraje jsou opět koncertními síněmi

Oratorium Josefa Haydna Roční doby zahájilo v ostravském kostele Panny Marie Královny největší festival duchovní hudby v Česku – Svatováclavský hudební festival. Koncertními síněmi budou po celý měsíc kostely v sedmnácti obcích Moravskoslezského kraje. Mezi interprety jsou špičkoví sólisté a soubory jako třeba Collegium 1704 Josefa Lukse.

Pro zahajovací koncert nastudovala pod vedením dirigenta Tomáše Braunera Janáčkova filharmonie Ostrava spolu s Českým filharmonickým sborem Brno a sólisty Johannou Winkel, Robertem Sellierem a Hanrykem Böhmem oratorium Josefa Haydna Roční doby.

Haydn složil dílo, které opěvuje Bohem stvořenou přírodu a život, v závěru svého života na dvoře knížete Esterházyho. Vyjádřil se, že to byla jedna z nejsložitějších kompozic, kterou kdy vytvořil. Už první provedení v roce 1801 bylo velkým úspěchem a je oceňováno dodnes. Nepatří však k často hraným Haydnovým dílům a to byl jeden z důvodů, proč se organizátoři festivalu rozhodli Roční doby uvést. „Haydnova tvorba se u nás poměrně málo provozuje a je to škoda. Pořád je v závěsu génia Mozarta. Myslím si ale, že Haydna ještě objevíme a začneme ho více hrát,“ uvedl dirigent Tomáš Brauner.

Haydnovo oratorium zahájilo festival duchovní hudby

Podle německého tenoristy Roberta Serlliera je Haydnova hudba jedinečná. „Hayden je ve srovnání s Mozartem mnohem více komplexní. Má vždy o jeden hlas navíc, minimálně v orchestru, a to ho dělá jedinečným,“ uvedl tenorista, který se zaměřuje na historicky poučenou interpretaci děl 17. a 18. století. Provedení oratoria, ve kterém excelovali sólisté i sbor, ocenili diváci ovacemi vestoje.

Collegium 1704 provede Bachovu Mši h moll

Festival letos přinese 32 koncertů. Vedle velkých oratorií a mší to budou i komorní projekty a recitály pro menší kostely. K vrcholům programu patří Mše h moll Johanna Sebastiana Bacha v provedení světově uznávaného barokního souboru Collegium 1704 v čele s dirigentem Václavem Luksem. S tímto dílem slavil v červenci úspěch na prestižním Salzburském festivalu. Už dostat se tam je mimořádná věc. Soubor si svým vystoupením vysloužil pozvání hned na další dva ročníky.

K dalším atraktivním koncertům se řadí například vystoupení Collegia Marianum v čele s Janou Semerádovou. S francouzským kontratenoristou Damienem Guillonem, jedné z největších hvězd hvězd festivalu, provedou díla Johanna Sebastiana Bacha, Jana Dismase Zelenky a Antonia Vivaldiho.

Radek Baborák
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Hornista Baborák představí nového Händla

Poprvé se na festivalu představí také někdejší sólista České filharmonie a Berlínské filharmonie - hornista Radek Baborák se svým ansámblem. Uvede mimo jiné zcela novou Suitu F dur Georga Fridricha Händla, kterou sestavil z dodatku k vydání Vodní hudby. „Händel napsal více variant této suity, které jsou v různé interpretaci nebo délce. Vybral jsem Largo, Allegro, Hornpipe z 2. suity, ale v F dur, pro dva horny a smyčce. Přidal jsem Pochod a vznikla novinka, kterou jsem nazval Suita F dur Appendix,“ vysvětloval Baborák.

  • Dvanáctý ročník festivalu začal 1. září a potrvá do 28. září 2015
  • Celkem 32 koncertů bude v kostelích 17 měst a obcí Moravskoslezského kraje
  • Na festivalu vystoupí velké orchestry, pěvecké sbory, komorní soubory, ansámbly a desítky sólistů z Česka i zahraničí
  • Cílem festivalu je navrátit duchovní hubdě její původní poslání - rozeznívat a naplňovat zvukem kostely i srdce lidí v nich

Festival přinese například také španělské baroko. „Rád bych z programu vyzdvihl mezzosopranistku Martu Infantem. Někdejší posluchačka Ostravské univerzity, která teď žije ve Španělsku,  představí hudbu španělského a italského baroka,“ uvedl ředitel festivalu Igor Františák. Upozornil také na to, že poprvé na festivalu vystoupí Kühnův dětský sbor, který bude mít dva samostatné koncerty.

Poprvé se bude na festivalu hrát také film. K slavnému francouzskému němému filmu z roku 1927 Utrpení panny orleánské zahraje v ostravském Kostele svatého Václava pražský orchestr Berk.  Na závěrečném koncertě 28. září zazní v podání Filharmonie Brno a Českého filharmonického sboru Brno monumentální Faustovo prokletí Hectora Berlioze. Podrobný program najdete ZDE.