Cheb zkouší, jak nový obchvat ulehčí dopravnímu spojení s Německem

V Karlovarském kraji je ve zkušebním provozu až do příštího týdne zpřístupněna nová silnice do Německa. Jihovýchodní obchvat bude svádět dopravu z centra Chebu a měl by ulevit městu, kterým projede za pouhých dvanáct hodin přes dvacet tisíc aut.

Stavba obchvatu Chebu začala minulý rok v březnu. Karlovarský kraj musel vykoupit desítky pozemků a výstavba vyšla na více než 400 milionů korun. Úsek měří přes tři kilometry a navazuje na rychlostní silnici R6. Cesta je jednak kratší a ušetří hodně času a jednak se řidiči vyhnou centru Chebu. Zatím zkušebně.

Cheb je spojení s přechodem ve Svatém Kříži

Důvodem potíží s dopravou je blízký hraniční přechod Svatý Kříž – Waldsassen, který patří k nejvytíženějším. Jde o nejkratší cestu z kraje do Bavorska. Průjezd přes hranice proto dlouhá léta zatěžuje dopravu i v Chebu.

Potvrdily to například výsledky nedávného měření. Evropskou ulicí v Chebu, která protíná město od severu k jihu, projede za půl dne přes 20 tisíc aut. Až pětina všech vozidel jsou kamiony. Negativně to dopadá na stav fasád domů i na životy obyvatel. Kvůli hluku a prachu se neodvažují otevřít okno.

Silniční obchvat Chebu
Zdroj: ČT24

Zbavit se tisíců aut

„Pevně věříme, že se zbavíme tranzitní dopravy, která dneska vede od Regensburgu, Waldsassenu, potom směrem dál na Prahu, a ulehčíme dopravě minimálně o tři až pět tisíc aut,“ řekl starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD).

Stavba obchvatu sice má ulevit městu, ale nesetkala se s obecným nadšením. Pochopitelně nesouhlasili lidé, kteří bydlí v blízkosti nového obchvatu, šlo o chebskou část Háje. Proti stavbě obchvatu v minulosti protestovali s peticí, ale neuspěli.

Cheb zatěžuje dopravní spojení s Německem, má pomoci nový obchvat (zdroj: ČT24)